HÍREK  2022. december 05.      608
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Információszabadságból jeles

A budapesti kerületek közül a második legátláthatóbb működéssel büszkélkedhet Kispest a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ezévi vizsgálata alapján – mondta Gajda Péter polgármester, miután a városháza megkapta az a jelentést, melyet a NAIH az „Információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” című kiemelt projekt keretében végzett. A kispesti városháza két tevékenységi formában (honlap és adatigénylés) is elismerést kapott a hatóságtól.

varoshaza tel14

A NAIH elnökének, Dr. Péterfalvi Attilának tájékoztatójából kiderült, hogy az önkormányzati nyilvánosság kutatása során feltárt, közérdekű és közérdekből nyilvános adatok közzétételére vonatkozó információk alapján, a közzététel aktív és passzív formája is példaértékűen megvalósul Kispesten. A vizsgálat magába foglalta az önkormányzati honlap elemzését, illetve próba-adatigénylést.

A NAIH mintegy 3210 önkormányzatot vizsgált, ezekből csupán 14-en voltak, közöttük Kispest is, azok, amelyek a kutatás során meghatározott kategóriák közül a legmagasabb pontszámokat kapták.

A projekt során az információszabadság proaktív szintjének megvalósulási gyakorlata az érintett szervezetek honlapjainak elemzése révén került feltárásra. Az elektronikus információszabadság biztosítása nemcsak, hogy erősíti a szervezet integritását, növeli a működésébe vetett közbizalmat, átláthatóságot és széles körű nyilvánosságot teremt, hanem jelentősen csökkentheti az amúgy is rövid határidővel megválaszolható adatigénylések számát. Az adatfelvételre 2021 őszén került sor. Ennek megfelelően a honlapelemzés keretében pillanatfelvétel készült: természetesen az egyes honlapok adattartalma a kutatás lefolytatása óta változhat – áll a hatóság tájékoztatójában.