HÍREK  2023. február 07.      460
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jahn Ferencre, a szegények orvosára emlékeztek

Az önkormányzat, a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI), valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) kispesti csoportjának kezdeményezésére Dr. Jahn Ferencre, a szegények orvosára emlékeztek a KEI-ben felállított mellszobra előtt.

Jahn Ferencre, a szegények orvosára emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Az ünnepségen Vinczek György idézte fel a 121 éve született kispesti orvos, politikus életét és munkásságát. Az alpolgármester elmondta, Jahn Ferenc rövid élete során sokat dolgozott azon, hogy az orvosi ellátás mindenki számára elérhető legyen Kispesten.
Jahn Ferenc 2000-ben posztmusz díszpolgári címet kapott. A „szegények orvosa” a 30-as évek derekától aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában, és Dachauba hurcolása után is, míg tehette, orvosként segített fogolytársain. Tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat, és nem sokkal a tábor felszabadítását követően 43 évesen hunyt el.

Az önkormányzat nevében Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek, a MEASZ képviseletében Szonderik Gyula, valamint a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület nevében Losó Györgyné helyezte el az emlékezés virágait a szobornál.

A mellszobrot – Schrotta János kispesti szobrász 1970-es alkotását – évekkel ezelőtt helyeztette vissza az önkormányzat eredeti helyére, a Kispesti Egészségügyi Intézetbe.

Dr. Jahn Ferenc emlékét 2017 óta emléktábla is őrzi a róla elnevezett utcában működő Fővárosi Rehabilitációs Centrum épületének oldalán. A régi emléktábla az Ady Endre út és a Jahn Ferenc utca sarkán álló ház falán volt, ám lekerült onnan, amikor az épületet felújították. Visszatenni nem lehetett, ezért az új táblának, amely magánszemélyek adakozásából készült, a Rehabilitációs Centrum homlokzati falán találtak méltó helyet.