HÍREK  2023. február 24.      528
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kommunizmus kispesti áldozataira emlékeztek

Az 1945-ben kényszermunkára a Szovjetunióba hurcolt kispestiekre emlékeztek a Városháza falán lévő emléktábla előtt: Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, valamint Teknős Ferenc és Domokos Gábor önkormányzati képviselők hajtottak fejet, és helyezték el az önkormányzat koszorúját.

A kommunizmus kispesti áldozataira emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Dél-Pestről 1945. január 6-tól kezdődően vitték el kényszermunkára a civil lakosságot: több Pest melletti településről nem a munkaképes férfiakat, hanem főleg a német nemzetiségű, illetve német nyelvű személyeket. A büntetőjelleget erősítette, hogy az elhurcolások a nőket is érintették. Ahogy egyre többen hagyták el az óvóhelyeket, úgy vált fokozatosan az utca az elhurcolás terepévé. Jelen ismeretek szerint a Hofherr-gyárból 81 embert internáltak.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon rabolták el és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Magyarország Kormánya a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ennek alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2016-ban pályázatot hirdetett, melynek célja egységes emléktáblák elhelyezése volt minden olyan érintett településen, ahonnan magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunióba politikai fogolyként vagy hadifogolyként. A kispesti emléktáblát, Vénusz Gergely kőfaragó alkotását 2017-ben avatták fel a Városháza Árpád utcai falán.