HÍREK  2023. március 13.      474
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Wekerle illatai képeken

Skoda Éva festőművész kiállítása tekinthető meg a Wekerlei Társaskör Kós Károly téri Pincegalériájában.

A Wekerle illatai képeken
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Nagy Tamás helytörténész, a Társaskör felügyelő bizottságának elnöke és Gajda Péter polgármester köszöntötte Skoda Évát a szombat esti megnyitón. A vendégek először a festőművészről készült portréfilmet tekinthették meg a Cégér filmszemle keretében, majd Getto Márton fotográfus ajánlotta a közönség figyelmébe Skoda Éva képeit. A címválasztás – Wekelre illatai – kapcsán először arra a kérdésre próbált tudományos magyarázattal szolgálni, hogyan lehet illatokat képekben megjeleníteni. „Agyunkban az illatélmények szempontjából érintett területek azok, amelyek az érzelmeinkért és az érzelmi élményeinkért felelősek, ellentétben például a látással, amikor is az agyunk a racionális részét használja. Az ember számára fontos illatingerek, erős érzelmi szálakkal társulnak. Az illatok valószínűleg bármely más érzékünknél pontosabban, intenzívebben képesek felidézni korábbi emlékeinket, tapasztalatainkat. Az illatok és a szagok által kiváltott emlékeink az érzelmi érintettségünk miatt pontosabbak, mint akár a tapintási vagy a hangi ingerek által előhívott emlékek. Gondoljunk csak nagymamáink főztjére vagy édesanyánk parfümjére vagy akár egykori iskolánk táblájának krétatartóján hagyott rosszul elmosott szivacsra. Bármelyikhez hasonló illatot érzünk, rögtön saját emlékképeink kerülnek a szemünk elé. Fordítva is jellegzetes, hogy mikor az évszakokra gondolunk, a képek mellé szinte az orrunkban érezzük a tavaszi virágok, a nyári zápor, az őszi avar vagy a téli tüzelő illatát. Skoda Éva most kiállított képei is tulajdonképpen ilyen ’illatélmények’ lenyomatai’ – fogalmazott.

A Kispest újság és a kispest.hu munkatársaként is dolgozó fotós külön kiemelte Skoda Éva guoache technikáját, amely az intenzív színhatást, a frissességet okozza a képeken. Kiemelte, hogy a képek a szabadban (plain air) készültek, Skoda Éva „hordozható festészeti kellékeinek segítségével mindig az adott helyszínen alkot, kint a természetben átadva magát az aktuális körülményeknek. Ilyenkor a fények gyors változása miatt és a festék száradása folytán neki is ehhez alkalmazkodva, gyorsan kell elcsípni a legjobb pillanatokat. Jóval koncentráltabban és tempósabban kell festenie, mintha átlagos műtermi körülmények között fejből vagy egy kép alapján dolgozna” – mondta.

Skoda Éva arról beszélt lapunknak, hogy a Wekerletelep olyan vonzerővel bír, mint egy nyaralótelep, ahol tavasztól végig lehet élvezni az akácok, a hársfák, a gesztenyefák virágzását, a platánok az illatát, aztán az ősz illatait, majd a tél hidegét és a szelét. Azt is elmondta, hogy nagyon szeret plain airben festeni, jó érzés egy adott időben egy adott pillanat érzését gyorsan megragadni, és ezáltal azt az élményt, azt a pillanatot örökre megkapja.