HÍREK  2023. április 04.      551
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A roma kultúra összeköt

A Nemzetközi Roma Nap (április 8.) alkalmából kulturális estet tartottak a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat rendezésében hétfőn az Eötvös utcai Aranyházban.  

A roma kultúra összeköt
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)
 

A Nemzetközi Roma Nap felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére, a kultúra egyik fontos társadalmi szerepére – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester, aki úgy fogalmazott, itt Kispesten büszkék vagyunk arra, hogy az Aranyházban évtizedek óta olyan programokat szerveznek, amelyek segítenek megismerni a cigány kultúrát, megértetni, elfogadtatni a kultúrák közötti különbségeket, oldják a „többségi társadalom és a nemzetiségek szokásaiból adódóan olykor keletkező feszültségeket”. A helyi cigány közösség nem csak kér, de tenni is tud a kispestiekért, hiszen aktív és összetartó erőt képviselnek jelenleg is. Ezt mutatja, hogy volt bennük erő és akarat, hogy sok-sok küzdelem és feszültség árán is sikerült megtartani, sőt programokkal megtölteni, tovább működtetni az Aranyházat – hangsúlyozta Gajda Péter.

A kispesti roma közösség fővárosi szinten is kiemelkedően szerepel a cigány kultúra népszerűsítésében, megismertetésében, hiszen itt az Aranyházban az önkormányzat támogatásával rendszeresen szerveznek programokat, kiállításokat, foglalkozásokat. Rendkívül népszerű a festő- és a főzőkör – mesélte Balogh Elek, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az intézmény falait ez alkalommal a Kossuth-díjas roma festő, Szentandrássy István képei díszítik, amelyek közül hármat az nemzetiségi önkormányzat kapott a művésztől, a többiek pedig Farkas Zsolt magángyűjteményéből származnak – tudtuk meg az elnöktől.

Farkas Zsolt, akinek együttese, a Khamoro Budapest Band fellépett az esten, elmondta lapunknak, hogy ő jó barátja volt a három évvel ezelőtt elhunyt művésznek, akitől az alkotásokat folyamatosan kapta ajándékba, de még több mint húsz festmény vár feldolgozásra, „bekeretezésre”, hogy majd egy nagyobb kiállításon mások is megismerhessék azokat.

A műsorban szerepelt még Kökény Tamás nagybőgős, a Virtuózok című tehetségkutató verseny fődíjasa, valamint Jónás Judit és Mata András előadóművészek az 1994-ben alakult Cinka Panna Cigány Színház társulatának tagjai. 

A világ cigány népcsoportjai az 1970-es évek előtt soha nem tudták egységesen hallatni hangjukat, ezért is jelentett fontos mérföldkövet nemzetközi szinten az első Roma Világkongresszus megszervezése Londonban, 1971. április 8. és 12. között. Az eseményen, amelyet az Egyházak Világtanácsa és India kormánya szervezett, kilenc ország (Csehszlovákia, Finnország, Norvégia, Finnország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Írország, Spanyolország, Jugoszlávia) 23 képviselője vett részt, négy ország (USA, Kanada, Belgium, India) pedig megfigyelőként utazott el a brit fővárosba. A Nemzetközi Roma Nap 1990 óta hivatalos ünnep. Az első magyarországi megemlékezést 1993 áprilisában tartották neves cigány művészek Budapesten a Magyar Írószövetség székházában.