HÍREK  2023. április 12.      440
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Radnótival a költészet napján

Bálint András színművész, rendező Radnóti-estjét láthatta a közönség a magyar költészet napján a KMO-ban.

kolteszet-napja
(Fotó: Hatvanger Zoltán, KMO)

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja előadásában Radnóti Miklós verseivel, naplórészletekkel, levelekkel, visszaemlékezésekkel, korabeli újságcikkekkel, törvények szövegeivel idézte meg a költő alakját, megszakadt életművét, valamint az intézményesült jogfosztásokkal és gyűlöletkeltéssel teli kort.

„Ez egy ún. emblematikus előadás, még a Radnóti Színpad idején 1986 körül volt egy Radnóti naplója estem, majd 2007-ben született ez az előadás Deák Krisztina rendezésében, amit most felújítottunk. A személyes indíttatás az, ami akkor is megmozgatott. A zsidó identitás kérdése. Így beleszőttem a saját életemet és a kortárs írók identitás-dilemmáit, ráeszmélését, Nádasét, Spiróét és a magamét. Ettől egészen új réteg keletkezett, egy lüktetés, egyfajta párhuzamos párbeszéd Radnótival, aki viaskodott a bekategorizálással, a megbélyegzéssel.” – fogalmazott egy 2019-es interjúban (a teljes interjú itt olvasható) Bálint András.

A Radnóti-est az idén 100. születésnapját ünneplő KMO kiemelt programja volt, egyben egyik állomása az intézmény Kossuth-díjas művészeket vendégül látó sorozatának. Már találkozhatott a közönség februárban Földes László Hobóval, a kultúra napján a Kaláka együttessel és Máté Gáborral, egy-egy színházi előadáson Pásztor Erzsivel és Molnár Piroskával, majd most a költészet napján Bálint Andrással. Májusban az ünnepi héten Kern András koncertezik a KMO-ban, majd Kútvölgyi Erzsébet lép fel egy Molnár Ferenc-darabban júniusban.

Gábor Ilona, a KMO igazgatója külön kiemelte lapunknak a május 15. és 21. közötti ünnepi hét néhány programját: „május közepére terveztünk egy születésnapi hetet, ahol minden nap történik valami, és majdnem minden műfajban, művészeti ágban megmutatkozik az intézmény. Természetesen nem biztos, hogy a hagyományos és szokványos módon, lehet, hogy eltérünk egy kicsit a hagyományoktól, de pont azért, hogy érdekes és maradandó legyen, talán egy kicsit meghökkentő is a kispestiek számára. 100 év, 100 kép címmel kiállítást nyitunk, illetve nem is nyitunk, hanem felkerülnek a falra, azok a képek, plakátok és újságcikkek, amelyek kicsit bemutatják az intézmény történetét. Május 15-én nyílik a KMO-ról szóló helytörténeti kiállítás, amelyhez múzeumpedagógiai órákat is szervezünk az iskolások számára. A tárlaton fotókon és tárgyakon keresztül mutatjuk be az intézmény történetét, amely ez alatt a száz év alatt mindig töretlenül szolgálta a kispestiek közművelődését és kulturális igényét. Nagyon kevés olyan intézmény van ma Magyarországon, mint a KMO, amely célzottan kulturális intézményként épült, és bár sokszor változott a fenntartója és a neve is, a küldetése ugyanaz maradt: alázattal szolgálni a helyi lokális kultúrát. Hirdettünk pályázatokat a lakosság számára, amikre április 15-ig még várjuk a pályamunkákat, és egy kicsit a középiskolásokat is szeretnénk bevonni az ünneplésbe, nekik akarunk bemutatkozási lehetőséget nyújtani Tiéd a színpad! címmel május 17-én. Lesz egy közösségi eseményünk május 18-án, és nagyon szeretnénk, ha mindenki, aki egy kicsit is kedvel bennünket, élményt szerzett nálunk tanfolyamaink résztvevője, programjaink vendége, részt venne rajta. Egy közösségi sétára indulnánk közösen a Templom térre a Kultúra fájához, a Kultúra kövéhez és a Szeretet hídjához. És ígérem, hogy nem lesz unalmas ez a séta, mert talán minden 150-200 méternél történni fog valami” – mondta el Gábor Ilona.