HÍREK  2023. április 21.      500
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nő az igény a bölcsődei gondozás iránt

A bölcsődék napján tartottak ünnepséget a KMO-ban. 1852-ben ezen a napon, április 21-én nyitották meg Magyarország első bölcsődéjét Budapesten, a Kalap utcában.

Nő az igény a bölcsődei gondozás iránt
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Bár az országos, a fővárosi és a kerületi demográfiai adatok is a született gyermekek számának folyamatos csökkenését mutatják, mégis egyre nagyobb az igény a legkisebbek, a bölcsődés korúak napközbeni ellátására, így hosszú évek óra városlista is van egy-egy bölcsődében Kispesten. Óriási feladat hárul a bölcsődei dolgozókra, hiszen legféltettebb kincseinket bízzuk rájuk nap mint nap. Ők azok, akik magas színvonalon végzik munkájukat és tartják a kapcsolatot a gyerekekkel és a szülőkkel egyaránt – mondta nyitóbeszédében Gajda Péter polgármester.

Vinczek György a szociális ellátásért felelős alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy téved, aki azt hiszi, hogy a gyermekvédelem akkor kezdődik, amikor különböző okok miatt már gond van a gyerekkel, a családdal, amikor már külső segítőre van szükség. A gyermekvédelem a mindennapokban zajlik, hiszen egy jól funkcionáló gyermekintézmény sokat tehet a gyerekekért, a családokért, ahol mindenki egy kicsit jobbá válik. Popper Péter pszichológust idézte: „A gyermek nem tulajdon! Megtiszteltetés, hogy ránk bízta magát, hogy bevezessük a világba.”

Aszódi-Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője beszédében visszatekintett arra a 171 esztendőre és nagyon röviden bemutatta, ez időszak alatt milyen lényegi változásokon ment keresztül a bölcsődei nevelés és annak társadalmi megítélése. A bölcsőde nem a szükséges rossz, ahogy korábban tanították, hanem bizony ma már alappillére a nevelésnek. Ez megmutatkozik abban is, hogy alaposan megváltoztak a nevelési elvek, amely mentén a gyerekek gondozása zajlik, átalakult a szabályozási rendszer, de megváltozott a szóhasználat is. Példaként említette, hogy a korábbi gondozónő helyett ma már a kisgyermekgondozó a hivatalos elnevezése a bölcsődei szakembereknek, és a technikai dolgozók, takarítók, kertészek, dadusok, konyhások is szerves részei az intézményi közösségeknek. Itt a bölcsődében tanítjuk meg a kisgyereket mindarra, amire később az óvodában, az iskolában szüksége lesz, például az önállóságra, az önbizalomra, az őszinteségre, a világra való nyitottságra, az önmagáért való kiállásra, a döntéshozatalra – mondta.

Az intézmények és az ott dolgozók folyamatosan fejlődnek. Rendszeresek a szakmai képzések, különböző pedagógiai programok, kísérletek. Példaként a kerületben több éve zajló dán-magyar nemzetközi bölcsődei projektet emelte ki Aszódi-Sikter Éva, amely jelenleg is tart a Csillagfény bölcsődében. Mondandója végén köszönetet mondott valamennyi kerületi intézmény munkatársának, a fenntartó önkormányzatnak és a polgármesteri hivatal illetékes irodáján dolgozó szakembereknek, akik segítik, lehetővé teszik a kerületi bölcsődék elismerten színvonalas munkáját.

A „Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért” elismerő önkormányzati oklevelet idén Keszthelyiné Balogh Éva, a Csillagfény bölcsőde kisgyermeknevelője kapta. Keszthelyiné Balogh Éva csecsemő- és kisgyermek-gondozónő nagy szakmai gyakorlattal, a gyermekek iránti alázattal és bölcsességgel végzi munkáját nap, mint nap. A bölcsőde hagyományait, a gyermekekben rejlő értéket, a szülők támogatását, a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges körülmények biztosítását tartja fontosnak. Szívügyének tekinti, hogy a környezeti nevelés már bölcsődés korban elkezdődjön a gyermekeknél. Szabadidejét nem kímélve segíti a Csillagfény Bölcsőde Gyermekeiért Alapítvány munkáját, melynek megalakításában is tevékenyen részt vett. Azon tevékenykedik, hogy az alapítványon keresztül az intézménybe járó gyermekek mindennapjait megszínesítse, szebbé-jobbá tegye.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének elismerését Gáldi-Kővári Henrietta vehette át Gulyásné Nagy Anitától, a helyi szervezet vezetőjétől. Gáldi-Kővári Henrietta munkájára jellemző a nyitottság, az empátia, a szakma iránti elkötelezettség. A gyerekek iránti szeretete, figyelme, megfelelő szakmai ismerete lehetővé teszi, hogy csoportjában vidáman, életkorunknak megfelelően nevelkedjenek a gyerekek. Fontos számára a hiteles tájékoztatás, a családokkal való együttműködés. Munkatársaival kiegyensúlyozott, egymást segítő, támogató kapcsolatot alakított ki, társai mindig számíthatnak rá. Emberi magatartása, becsületessége példaértékű. A közösségi éltből is tevékenyen kiveszi a részét, tagja a szakszervezetnek.

Az ünnepi műsorban közreműködött a családi szálakon az Eszterlánc bölcsődéhez kötődő Karnóth Kamilla (ének) és Budai Flóra (kortárstánc).