HÍREK  2023. április 29.      718
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sikeres volt az iskolai TTX-verseny

Tíz fővárosi iskolából 106-an vettek részt a 11–18 éves diákok TTX (Tabble Tennis X) bajnokságán csütörtökön a Gábor iskolában. A versenyt a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) rendezte, az Olasz Asztalitenisz Szövetség és az Erasmus + program támogatta.

Sikeres volt az iskolai TTX-verseny
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

A versenyt Lajtai Kristóf a MOATSZ főtitkára nyitotta meg, a résztvevőket Vinczek György alpolgármester és Dessewffyné Szabó Erzsébet, az iskola igazgatója köszöntötte. A bajnokságot Sári László, a MOATSZ Diák- és Egészségsport Bizottságának elnöke és Oláh László, a TTX magyarországi projektmenedzsere szervezte és bonyolította le, munkájukat 14 önkéntes segítő támogatta.

A főtitkár lapunknak elmondta, a TTX az asztalitenisz egy szabadidős formája. Lényege, hogy minél inkább be tudjon vonni tömegeket a sportágba. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség elképzelését az Erasmus pályázat keretében az Olasz Asztalitenisz Szövetség valósítja meg most 10 partnerországgal, köztük Magyarországgal. Ez a verseny egy válogató, aki nyer, Olaszországba mehet ki a delegációval.

Oláh Lászlótól, aki „civilben” a Kispest SE asztalitenisz szakosztályát vezeti, megtudtuk, a TTX arra szolgál, hogy az emberek kedvet kapjanak a pingponghoz, a játék a lehető legegyszerűbb szabályok mentén élvezetes legyen, és elvezessen a mozgás szeretetéhez, az egészséghez. Fontos, hogy nagyon olcsó, hozzáférhető eszközökkel lehet játszani, bár a hozzáférés ebben a pillanatban Európában korlátozott. Borítás nélküli faütőkkel játsszák, pingpongasztalon, de elvileg bármilyen asztal megfelel, a labda egy kicsit nehezebb és nagyobb, ezért szabadtéren is lehet játszani. Van néhány speciális szabály, ami az élvezetet növeli, például az, hogy ha az ellenfél játékosa nem ér bele a labdába, akkor duplát ér, ha a szerváló bekiabálja a duplázást, akkor akár négy pontot is szerezhet egyszerre.

Laci bácsi elmondta: az olasz szövetség elképzelései szerint egész Európában meg fog honosodni ez a sportág, jobban szeretik majd az emberek, mint magát a pingpongot, mert nagyobb szabadságot ad a szabad térrel és az olcsó eszközökkel. Megtudtuk a projekt június 9-én roadshow-val folytatódik: öt magyarországi városban, Budapesten, Veszprémben, Zalaegerszegen, Debrecenben és Kecskeméten népszerűsítik a sportágat.

A verseny végeredménye

Amit a TTX-ről tudni érdemes