HÍREK  2023. május 09.      414
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Paradicsompalántákat kaptak a kispestiek

Összesen 3000 eredeti bolgár paradicsompalántát osztanak szét az óvodák, az iskolák, a közösségi kertek és az ittélők között. Kedden a Kossuth téren, szerdán a Wekerlei Kispiacon kaptak palántákat a kispestiek. Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester mellett segített a Kossuth téren az osztásban Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Paradicsompalántákat kaptak a kispestiek
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Szeretnénk ezzel a programmal a bolgár kertészeti hagyományokat feleleveníteni, ápolni – mondta el a Kossuth téri osztáson Tütünkov Hrisztov Jordán, a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki hozzátette, a magok ezúttal is a bolgár testvérvárosból, Smolyanból érkeztek, és a Közpark Kft. munkatársai neveltek szép palántákat belőlük.

Régi, de egyre népszerűbb hagyomány a paradicsompalánta-osztás egy testvérvárosi kapcsolatunknak köszönhetően. Kispestnek komoly bolgár kertészeti hagyományai vannak, ezért is örülem annak, hogy évekkel ezelőtt megkötöttük Smolyannal a testvérvárosi szerződést – mondta el az eseményen Gajda Péter polgármester, aki beszámolt arról is, hogy idén folytatódik a testvérvárosi diákcsereprogram, amit évekkel ezelőtt a covid miatt kellett leállítani.

Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete idén is személyesen látogatott el Kispestre, hogy elmondja, mennyire fontos ez a program. Ez nemcsak egy rendkívül ízletes paradicsom, hanem egy olyan növény, amely minden balkonon, kertben könnyen termeszthető és emlékeztet Bulgáriára – tette hozzá a nagykövet.

Paradicsompalántákat kaptak a kispestiek
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)