HÍREK  2014. szeptember 01.      1,102
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megkezdődött az új tanév

Az első osztályosok köszöntésével kezdődött az idei tanév a Puskás iskolában, ahol a tanévnyitó beszédek most nemcsak az ide járó tanulókhoz, hanem a kerület valamennyi iskolájának diákjához, pedagógusához és szülői közösségéhez szóltak. Tanévkezdéshez idén az önkormányzati intézményekben tanuló 1-4. osztályosok ingyen füzetcsomagot kaptak, az első, valamint a második évfolyamon tanulók pedig térítésmentesen kapták meg tankönyveiket.

Megkezdődött az új tanév
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Régi hagyomány már a kerületben, hogy egy-egy iskola közösségével közösen nyitjuk meg az aktuális tanévet és köszöntjük a kerület új elsőseit. Idén Kispesten szeptembertől több mint 4368 általános iskolás diák, köztük csaknem 561 első osztályos, ebből 483 önkormányzati intézményben tanuló kisgyerek kezdi meg a tanévet – mondta Gajda Péter polgármester a kerület központi tanévnyitóján a Puskás iskolában, ahol a Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek, Fekete László, Fekete Márk és Mihály András önkormányzati képviselők a gyerekekkel és a szülőkkel együtt köszöntötték az idei tanévet.

A polgármester beszédében kiemelte, hogy ebben az évben az önkormányzati intézményekben tanuló 1-4. osztályosok ingyen füzetcsomagot kaptak, és az első, valamint második évfolyamon tanulók pedig térítésmentesen kapták meg tankönyveiket. Gajda Péter utalt arra is, hogy az elmúlt év közoktatást érintő változásival együtt járó hátrányokból a kispesti családok csak keveset éreztek, mert a zökkenőmentes átállásért időben összefogtak a pedagógusok, a szülők és az oktatásban résztvevő állami és önkormányzati fenntartók is.

Zárógondolatként a polgármester elmondta: a központi tanévnyitó helyszínéül szolgáló Puskás iskolában is komoly változások történtek, hiszen az iskola konyhájának tavalyi komplett felújítása után az idén tavasszal elkészült a négy tornaöltöző is, de már megkezdődött a régen várt műfüves sportpálya építése, valamint az iskolaudvar felújításának tervezése, és már zajlik annak a nagy uniós beruházásnak az előkészítése is, amelynek keretében egy napelemes rendszer kialakítására nyert az intézmény csaknem 50 millió forintot.

Kudett Gyuláné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tankerületi igazgatója szintén a közoktatás változásairól beszélt, azokról a reformokról, amelyek 2012-ben indultak el. Ezek közül a legfontosabbnak az egész napos nevelés bevezetését tartotta, amely azonban a kerületben nem volt ismeretlen, hiszen a kispesti iskolák számtalan délutáni elfoglaltságot szerveztek már korábban is a gyerekeknek. Az új rendszerben talán több idő marad majd például a differenciált tehetséggondozásra, kommunikációs tréningekre, felvételi előkészítésre. Megítélése szerint minden feltétel adott, az idei tanév zavartalan megnyitásához – mondta.

Semmi jót nem ígérhetek az előttünk álló tanévben, hiszen munkával, tanulással, és persze szórakozással, sporttal kell eltölteni az előttünk álló 306 napot – tréfálkozott az intézmény vezetője, Bihari Péter, aki örömmel látta, hogy a most iskolába érező elsősök egyáltalán nincsenek megilletődve.

A wekerletelepi Hungária iskolában délután rendezték a tanévnyitót, amelyen mások mellett Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és Kudett Gyuláné, a KLIK tankerületi igazgatója is részt vett. Itt jelentette be az intézmény igazgatója, Fejes István, hogy a tanévnyitó egyben a Köznevelés az iskolában című európai uniós projekt nyitónapja is. Megtudtuk, a projektben olyan új eszközökkel ismerkedhetnek meg a diákok, amelyek a még eredményesebb tanulásban segítik őket. Ebben szakemberek is közreműködnek majd. A projekt támogatja a tanórákon kívüli programokat és a pedagógusok továbbképzését is.