HÍREK  2014. szeptember 10.      1,507
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Korszerű konyhában főznek már az Eötvös iskolában is

A Vass és a Puskás iskolák főzőkonyhái után ma átadták az Eötvös iskola megújult konyháját is. Az önkormányzattal kötött megállapodás szerint négy kispesti iskolai konyhát (Vass, Puskás, Eötvös, Bolyai) korszerűsít a Pensio Kft. a közétkeztetés színvonalának emelése érdekében. A felújítási programból már csak a Bolyai iskola konyhája van hátra, amelynek átadása 2015 tavaszán várható. A négy beruházás összértéke eléri majd a 230-240 millió forintot.

Korszerű konyhában főznek már az Eötvös iskolában is
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Azért, hogy a kispesti gyerekeknek és a közétkeztetésben résztvevőknek jobb minőségű, egészségesebb és korszerű technológiával készült ételek kerülhessenek a tányérjukra, az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a Pensio Kft. négy kispesti iskolai konyhát – Vass, Puskás, Eötvös, Bolyai – újíttat fel. A Vass és a Puskás iskolák konyhái már tavaly elkészültek, a Bolyaiban a tervek szerint 2015 tavaszán fejeződnek be a munkálatok. Az Eötvös iskola főzőkonyhában naponta mintegy kétezer főétel, valamint csaknem 1400-1500 adag reggeli és uzsonna készül majd. A munkák során a teljes vezetékhálózatot és a burkolatokat kicserélték, az üstök, a gépek és az eszközök egy része felújított, mások teljesen újak. A csaknem 170 négyzetméteres konyha felújítási költsége mintegy 54 millió forint volt – mondta el Gajda Péter polgármester a mai átadón, amelyen Végh Judit iskolaigazgató mellett Bogó Józsefné, Fekete László és Kránitz Kriszián képviselők is részt vettek.

A polgármester arról is beszélt lapunknak, hogy a 2015. január 1-jétől hatályba lépő közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi változások miatt 2014. október 1-jétől a kerületi közétkeztetést szolgáltató Pensio Kft. a szükséges és minimális nyersanyagnorma biztosítása miatt emeli az étkezés térítési díját. Ez az óvodák és az általános iskolák esetében 12, a gimnáziumokban pedig 7 százalékot jelent, amelyet a testület napokban hozott döntése értelmében 100 százalékban átvállal az önkormányzat, így a szülőknek nem kell többet fizetniük a megváltozott ízvilágú, csökkentett só és cukortartalmú ételekért. Kispest esetében évente ez csaknem 60 millió, a 2014-es év hátralevő részében 16 millió forint pluszköltséget jelent majd az önkormányzatnak. Kispest eddig is, utoljára éppen tavasszal vállalta át a szülőktől a hatszázalékos áremelést, ami akkor 46 millió forint volt.

Vargáné Achátz Zsuzsanna, a Pensio Kft. szakmai igazgatója elmondta, hogy a konyhák felújítása nemcsak infrastruktúrában jelent fejlődést, hanem új munkahelyeket is teremt. Az Eötvösben 10 fővel nő a Pensio Kft. kispesti dolgozóinak létszáma, és így már 32 konyhai dolgozónak adhatnak munkát a kerületi konyhákban, akik csaknem 5000 kispesti gyerekre és időskorúra főznek naponta. A Pensio Kft. országosan 200 konyhában, ezer alkalmazottal csaknem 100 ezer adag ételt készít naponta.

A szakmai vezető és az ügyvezető igazgató, Süllős Gyuláné egybehangzó véleménye szerint a kezdeti ellenállás lassan megszűnik az étlapokon szereplő új ízek, ételek iránt. Példaként említik, hogy ma már megkóstolják a gyerekek, és sokan meg is szerették a krémleveseket, a különféle mártogatósokat, és egyre népszerűbb a halból készült fasírt is.