HÍREK  2014. szeptember 16.      1,059
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújult a Bolyai iskola tornatermi világítása

A nagyobb fényerő és az alacsony energiafogyasztás érdekében digitális mágneses indukciós világításra cserélték a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a Bolyai iskola tornatermében. A környezetbarát korszerűsítés 2 millió forintba került.

Megújult a Bolyai iskola tornatermi világítása
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A Bolyai iskola mintájára hamarosan folytatódik a kerületi iskolai tornatermek világításának korszerűsítése, először az Eötvös, a Puskás és a Vass iskolák kerülnek sorra – jelentette be Gajda Péter polgármester ma délután a Bolyai iskolában. Elmondta, hogy a felújításra költött mintegy kétmillió forint alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár majd együtt. 

A felújítás előtt álló intézmények vezetőinek, Ertelné Csák Juditnak (Vass iskola), Végh Juditnak (Eötvös iskola), Bihari Péternek (Puskás iskola), valamint Vinczek György alpolgármesternek és Lackner Csaba önkormányzati képviselőnek a kivitelező DML Hungary Kft. munkatársa, Nagy Zoltán beszélt a megújult hálózatról: a régi 88 hagyományos fénycsöves lámpatest helyére mintegy 44 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel, amelyek fogyasztása csaknem 44 százalékos energiamegtakarítást jelent évente. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben majd 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem, ami egy oktatási intézmény esetében nem elhanyagolható szempont. A rendszer nagy előnye még az, hogy az alacsony energiafogyasztás révén alacsony a CO2- és hőkibocsátás is. A projekt tervezése során – tette hozzá a szakember, külön gondot fordítottak az intézmény tornatermének adottságaira és igényeire, így a megvilágítás, az aszimmetrikus lámpakiosztásból fakadó, egyenetlenségének kiegyensúlyozására, amelyet meghatározott pontokon különböző teljesítmények alkalmazásával értek el. A világítás eredeti, több körös kialakítása révén fele teljesítménnyel is üzemeltethető, a megemelt világítási szintnek köszönhetően még esti órákban is (a terem felhasználásának jellegétől függően), így a megtakarítás jelentősen növelhető.

Röhrig Éva, a Bolyai iskola igazgatója örömmel mesélte, hogy a régi világítótestek le- és az újak felszerelése semmilyen szinten nem zavarta az intézmény mindennapi életét, hiszen egy hétvége alatt megtörtént a csere.