HÍREK  2014. október 23.      1,104
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emlékezés és ünneplés

Emlékezésről, ünneplésről, közös ügyekről és a szabadságról szólt az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett kispesti ünnepség a KMO Művelődési Házban.

Emlékezés és ünneplés
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

A zord időjárás miatt az Ötvenhatosok tere helyett ezúttal az ünnepséget szervező KMO Művelődési Ház adott otthont a rendezvénynek szerda délután. Ezt megelőzően a pártok, az egyházak, az intézmények és a civil szerveztek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az Ötvenhatosok terén álló emlékműnél; az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és dr. Kiss Anna jegy koszorúzott.

Az ünnepség szónoka, Dr.Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője ünnepről és emlékezetről, közös dolgokról beszélt. Hangsúlyozta, akkor van értelme október 23-án összejönni, ha nem csupán felelevenítjük a tényeket, hanem ünnepeljük azokat, akik közös dolgainkat csinálták elhivatottsággal és hittel: a pesti srácokat, egyetemistákat, munkásokat, a forradalom vezetőit és mindazokat, akik szabadon akartak tenni, élni. Őket és azt a fajta közösséget is ünnepelni kell, amit ők teremtettek meg.

A parlament alelnöke kitért a 25 évvel ezelőtti október 23-ra is: 1989-ben ekkor kiáltották ki a köztársaságot Magyarországon. Nem szabad hagyni, hogy a res publica, a köztársaság tisztelete, a köz iránti közös tiszteletünk csorbát szenvedjen. Nem szabad, hogy a köztársaságból csak annyi maradjon, van köztársasági elnökünk. A köztársaság, a res publica mindannyiunk közös ügye, ezt óvni, a köztársasági eszmét vallani kell. És október 23-án nem elég csak feleleveníteni a tényeket, hanem ünnepelni is kell 1956-ot és a 25 évvel ezelőtti napot: ez közös érdekünk – mondta Hiller István. 

Az emlékünnepségen az ’56 fotó pillanatai című műsort tekinthette meg a közönség a Forgatag Produkció művészeinek előadásában. A műsort Paár Tibor és Barna István állította össze, a dramaturgiát Meskó Zsolt rendező készítette.