HÍREK  2014. november 24.      1,092
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Francia napon a Wekerlei Kultúrházban

Nyolcadik állomásához érkezett szombaton a Wekerlei Kultúrház nemzeteket, kultúrákat bemutató programsorozata: ezúttal teltházas francia napot tartottak.

Francia napon a Wekerlei Kultúrházban
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Több mint 250-en voltak kíváncsiak a nemzeteket, kultúrákat bemutató sorozat 8. rendezvényére szombaton a Wekerlei Kultúrházban. Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete volt a rendezvény díszvendége, jelen volt az eseményen Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, Vinczek György alpolgármester, Hervé Ferrage kulturális tanácsos, a Francia Intézet igazgatója, valamint Szujkó Szilvia, a kulturális bizottság elnöke, Teknős Ferenc önkormányzati képviselő és több kerületi intézmény vezetője is.

Szabó Mária igazgatót követően elsőként a francia nagykövet, majd az alpolgármester, végül az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a program vendégeit. A rendezvényt Szita János fotográfus kiállítása nyitotta meg. A hagyományos analóg technikával dolgozó fotós párizsi képeit és a francia vonatkozású tárgyak kiállítását november 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A francia nap gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínált érdekes programokat. A megnyitó után a francia származású Bernard Hutler francia sanzonokat játszott tangóharmonikán. Előadások hangzottak el a sokszínű francia konyháról (a büfében kóstolni is lehetett az ételkülönlegességekből), magyar írókról, akik Párizsban éltek, valamint a divatról is.

Volt francia vonatkozású könyvvásár, többféle kézműves foglalkozás, amelyeken illatszappant, levendulazsákot, provance-i cserepet, Eiffel-tornyot, Napóleon kalapját, árnybáb mesefigurákat lehetett készíteni. A Mare Temporis együttes reneszánsz francia táncházat varázsolt a WKK-ba. Este Kárász Eszter és zenekara Edith Piaf-sanzonok adott elő.

A rendezvényt támogatta a budapesti Francia Intézet, a Francia Idegenforgalmi Hivatal, a Hol nem volt játékbolt (Boyonex Kft.), a Citroen M5 Center, a Chocolat Box és a LIBRI Könyvesbolt (Europark).