HÍREK  2014. december 20.      1,286
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rendkívüli testületi ülés és közmeghallgatás az év végén

Az év végi ünnepek előtt még egy rendkívüli testületi ülést tartott a kispesti képviselő-testület. Többek közt az M0-s körgyűrű és az autópályák fővárosi szakaszainak díjmentessége, óvodák átszervezése és önkormányzati támogatások is szerepeltek az ülés napirendjén. A testületi ülést követően került sor az éves közmeghallgatásra.

Rendkívüli testületi ülés és közmeghallgatás az év végén
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert arra, hogy az önkormányzat nevében még idén forduljon kérdéssel a nemzeti fejlesztési miniszterhez az M0-ás körgyűrű és az autópályák fővárosi szakaszát érintő díjkötelezettség miatt. A képviselők megbízták a polgármestert, jelezze, hogy Kispest Önkormányzata nem ért egyet a döntéssel, és kezdeményezze, hogy ezek a szakaszok továbbra is díjmentesek legyenek, vonják vissza a határozatot. Továbbá a polgármester kérdezzen rá, hogy milyen vizsgálatok, hatástanulmányok, szakmai és önkormányzati egyeztetések előzték meg a díjfizetés bevezetését. Gajda Péter szóbeli kiegészítésében elmondta, a fővárosi önkormányzatnak a fővárosban élők érdekében ebben az esetben egyetlen dolga van, hogy tiltakozzon a kormány elképzelése ellen.

A testület elfogadta az önkormányzati intézmények közüzemi szerződéseinek egyenkénti megkötésére vonatkozó moratóriumot. Ennek oka, hogy hosszú távon az intézmények közösen olcsóbban juthatnak majd energiahordozókhoz (villamos energia, gáz).

A Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség kérelmére a Szőlőskert óvoda esetleges áthelyezéséről is döntöttek a képviselők, és megbízták a polgármestert, hogy kísérje figyelemmel az áthelyezés előkészítéséről tartott egyeztetéseket. A Szőlőskert óvoda a Klebelsberg  Intézményfenntartó Központ által működtetett Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIX. kerületi Tagintézményébe (Nevelési Tanácsadó) költözne, amelynek így más ingatlant kell keresni a kerületben. 

Arról is döntöttek a képviselők, hogy a főváros TÉR-KÖZ pályázatán a Kispesti Jézus Szíve templom környékének rendbetételéhez elnyert csökkentett összegről szóló támogatási szerződést megkötik. Mint ismeretes, a korábban 80 millió forintra benyújtott komplex programra csupán 19 millió 700 ezer forintot adott a Fővárosi Önkormányzat. A támogatás ismeretében a pályázó a tervet és az annak megvalósításához szükséges költségvetést átgondolta, módosította 31 millió 229 ezer forintra. A megvalósításhoz szükséges 4 millió 925 ezer forint önrészt, illetve a hiányzó 6 millió 604 ezer forint összeget az önkormányzat biztosítja.

Százezer forint támogatást szavaztak meg a képviselők a Misszió Alapítványnak, amelynek munkatársai az ünnepek alatt ebből az összegből élelmet biztosítanak a rászorulóknak. Ékes Gábor a vitában kevésnek vélte az alapítványnak megítélt támogatást, kérte annak emelését. Vinczek György alpolgármester erre válaszul elmondta, hogy az alapítvány idén már nem végez utcai gondozást, ezt átadta egy másik civil szervezetnek.

A képviselők elvi döntést hoztak a két kertvárosi óvoda, a Kispesti Napraforgó Óvoda (5 csoport) és a Kispesti Mézeskalács Modell Óvoda (4 csoport) átszervezéséről 2015. augusztus 1-jei határidővel. Ez azt jelenti, hogy a Napraforgó ovi költségvetésileg és köznevelésileg is beolvad a Mézeskalács oviba. Az így létrejövő intézmény a Mézeskalács ovi telephelyén (Kelet utca 8. szám alatt) működik tovább. Az óvodák összevonásáról, működésük racionalizálásról a végleges döntést az előzetes egyeztetések és vélemények összegyűjtése után hozza majd meg a képviselő-testület. Az elvi döntés meghozását többek között az is indokolta, hogy az alacsony csoportlétszámok miatt nem volt állami támogatás például az óvodatitkár és a pedagógiai asszisztensek finanszírozására. Az így létrejövő új intézményben megalakított 9 csoporthoz viszont már járna az állami normatív támogatás, amely növelné a szakmai tevékenység és az ellátás színvonalát az óvodában.

Rendkívüli testületi ülés és közmeghallgatás az év végén
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A testületi ülést követő közmeghallgatáson elsőként a polgármester tartott rövid tájékoztatást az elmúlt évről – mint fogalmazott –, a kispestiekkel és az előző testülettel elért közös sikerekről. Gajda Péter említette a közparkok (Ötvenhatosok tere, Templom tér) felújítását, a KRESZ-park megvalósítását, a térfigyelő program folytatását, illetve a közrend javítása érdekében létrehozott új szervezet, a Kispesti Rendészeti Központ létrehozását. Beszélt az európai uniós és egyéb támogatások, valamint a saját források eredményeként megvalósult projektekről, a Deák gimnázium fejlesztéséről, óvodák, bölcsődék, játszóterek felújításáról, a Puskás iskola napelemes korszerűsítéséről, az ottani udvarrekonstrukcióról, az Erkel iskola tornatermének megépítéséről. Kitért a négy lakótelepi iskola (Vass, Eötvös, Puskás és Bolyai) konyhafelújítására, amelyek eredményeként jobb minőségű ételt ehetnek a kispesti gyerekek. Kiemelte, hogy a képviselő-testület összefogásának eredményekét valósulhattak meg az eredmények, majd hozzátette, hogy reméli, a jövőben is eredményesen folytatódik a munka.

A lakossági észrevételek között szerepelt az Újlaki utca lezárása, bankautomata és posta megszüntetése a Wekerlén, nyugdíjasok támogatása, wekerlei építészeti szigorítások kérdése, a Mészáros Lőrinc utcába tervezett gyermekrendelő ügye, az M0 fizetőssé tétele, a Határ út problémája, az egykori Ady mozi hasznosítása és a Kós Károly téri könyvtár költözése is.

Az Újlaki utca lezárását többen is sérelmezték. Lackner Csaba, a Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottság elnöke elmondta, már a bizottság is tárgyalt arról, hogy 2015-ben felülvizsgálják az utca egyirányúsításának szükségességét.

A Kós Károly téri OTP-bankautomata elhelyezése kapcsán Gajda Péter az OTP-től kapott tájékoztatást osztotta meg a kérdezővel: a Nemzeti Dohánybolt miatt nem lehetett karbantartani az ATM-et, ezért szerelte le a bank, ám várhatóan lesz új automata a Wekerlén. A postahivatalt a csökkent forgalom miatt szüntette meg a Magyar Posta – mondta el a polgármester.

A kispesti nyugdíjasok támogatásával kapcsolatos kérdésre Vinczek György alpolgármester válaszolt. Kifejtette, olyan akciót nem hirdetett az önkormányzat, hogy minden nyugdíjas alanyi jogon kapjon valamit. Ugyanakkor az önkormányzat differenciáltan támogatja az alacsony nyugdíjból vagy egyedül élő idős kispestieket: otthonápolás, közgyógyellátás, étkezés, jótékonysági akciók (élelmiszercsomag, tüzelő) segít a nehézségek leküzdésében. Az önkormányzata nyugdíjas szervezeteket is támogatja.

Egy, a wekerlei napkollektorokra vonatkozó kérdést Berencz Ibolya főépítész válaszolt meg: elmondta, a 2004 óta érvényben lévő szabályozás kimondja, hogy az épület olyan részére, amely közterületről is látható, nem lehet napkollektort szerelni.

A wekerlei gyermekorvosi rendelőt érintő kérdésre a polgármester elmondta, egyelőre vizsgálja az önkormányzat, hogy megvalósítható-e, a kialakítására ugyanis nincs fedezet, a Kispesti Egészségügyi Intézet, a háziorvosok és a fogorvosok sem támogatják a kialakítását. Racionális döntés az lenne, ha a meglévő rendelőket újíttatná fel az önkormányzat, hogy minden gyermek megfelelő ellátást kaphasson – szögezte le Gajda Péter.

Egy civil szervezet vezetője arra kérte az önkormányzatot, hogy lépjen fel az M0-ás körgyűrű és az autópályák fővárosi szakaszát érintő díjkötelezettség eltörléséért. A polgármester elmondta, Kispest nem támogatja az útdíj bevezetését, erről a testület is határozott épen a közmeghallgatás előtt. Hangsúlyozta, megpróbáljuk védeni a Kispesten élőket a várható káros következményektől.

A Határ úti forgalom ügye is kiemelt figyelmet kapott a közmeghallgatáson az út romló állapota és a forgalom miatt. A polgármester elmondta, felújítása fővárosi hatáskörbe tartozik, 10 éve a Demszky-ciklus alatt a nagy fővárosi útfelújítások idején korszerűsítették.

Szó esett az egykori Ady moziról is: használhatják-e a wekerlei civilek a jövőben? Gajda Péter a pénteki bejárás tapasztalataira hivatkozva arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy a létesítményt a kétezres évek elején az akkori fideszes városvezetés értékesítette 10 millió forintért, ma 230 millióért kínálja megvételre a tulajdonos, mintegy 100 millió forintot kellene rákölteni a felújítás befejezésére és további évi tízmilliókat az üzemeltetésére. Nincs rá forrása az önkormányzatnak – jelentette i a polgármester.

Mi lesz a kiskönyvtárral a Kós Károly téren? – szólt az egyik utolsó kérdés. A polgármester elmondta, várhatóan 2015-ben sor kerül az intézmény átköltöztetésére a Thököly utcai önkormányzati ingatlanba.