HÍREK  2015. január 26.      949
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ismerkedés középfokú integrált oktatási intézményekkel

Sajátos nevelési igényű fiatalokat integráltan oktató budapesti középiskolák mutatkoztak be a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, valamint a Kispesti Jóléti Egyesület (KIJE) közös szülősegítő programsorozatának keretében pénteken a Wekerlei Kultúrházban. Az iskolaválasztási börzén három középiskola, a VII. kerületben működő Garabonciás SZKI, a II. kerületi ADDETUR Alapítványi Iskola, valamint a Novus gimnázium mutatta be pedagógiai programját.

Ismerkedés középfokú integrált oktatási intézményekkel
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A szülősegítő programot Szujkó Szilvia önkormányzati képviselő, a KIJE elnöke mutatta be a megjelenteknek. A civil szervezet és a szociális intézmény sikeres programot nyújtott be a Fogyatékos Személyek Közalapítvány 2014 augusztusában kiírt pályázatára. Az elnyert összegből szülősegítő programsorozatot állítottak össze fogyatékos gyermeket, fiatalokat nevelő kispesti családok számára: célja, hogy minél többen kapcsolódjanak be az önkéntes támogató munkába. Szujkó Szilvia elmondta, a 10 éve alakult egyesület régóta együtt dolgozik a Családsegítővel, a mostani már a harmadik olyan közös programjuk, amely a hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását segíti. A főváros egyik legszínvonalasabb szociális intézményeként a Családsegítő Szolgálat és annak felkészült, kreatív munkatársai kiváló szakmai hátteret biztosítanak a program megvalósításához.

Deákné Császár Gabriella, a Családsegítő Szolgálat szakmai vezetője a program részleteit ismertette. A program keretében a szülők kikapcsolódását, informálását tematikus klubnapokon segítik hét alkalommal. Az aktuális, izgalmas témák megbeszélése mellett minden programot kézműves foglalkozás kísér, és a gyermekeket képzett szakemberek várják a játszóházban. A programot flashmob indította decemberben a Kossuth, illetve a Kós Károly téren: halláskárosodott gyermekek és felnőttek jelbeszéddel adtak elő zenés, táncos produkciót. Azóta már két klubnapot tartottak, a beszélgetések mellett kézműveskedéssel, játszóházzal. A mostani iskolabörze a speciális igényű diákok szüleinek segíthet a pályaválasztásban.

A Családsegítő szakmai vezetőjétől megtudtuk, a továbbiakban művészetterápiás foglakozásokat, egy gyógynövényekről szóló előadást és egy olyan börzét is tartanak, amely a szabadidő hasznos eltöltéséhez nyújt segítséget sportegyesületek, művészeti alapítványok közreműködésével. A programsorozatot májusban kirándulás zárja. Deákné Császár Gabriella sikeresnek nevezte a projektet. Elmondta, szülői igények alapján álltak össze az egyes klubnapok, bekapcsolódott a programba a Kispesti Integrált Szülői Klub is. Összejött egy 9 családból álló csapat, amely igényli, hogy hetente találkozzanak, önsegítő csoporttá kezdenek átalakulni.

A programok térítésmentesek, az érdeklődőket csütörtök délutánonként várják a Családsegítő Szolgálat telephelyén (Táncsics u. 7.), telefonon a 282-6512-es számon lehet érdeklődni Deákné Császár Gabriellánál és Vajda Emesénél.