HÍREK  2015. január 29.      1,657
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Először ülésezett idén a képviselő-testület

Egyebek mellett a forrásmegosztásról, a 42-es villamos nyomvonaláról, a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat létrehozásáról is döntött csütörtöki ülésén a képviselő-testület.

Először ülésezett idén a képviselő-testület
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Elfogadták a képviselők a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek 2015. évi megosztásáról szóló fővárosi rendelettervezetet. A forrásmegosztásról szóló tervezet szerint az összbevételen a főváros és a kerületek 51-49 százalék arányában osztoznak. Kispest esetében az azt jelenti, hogy az idegenforgalmi adóból 320 millió forintot, a helyi iparűzési adóból 3 milliárd 536 millió 348 ezer forintot, összesen 3 milliárd 536 millió 668 ezer forintot kap a kerület: 97 millió 370 ezer forinttal többet, mint 2014-ben. Kránitz Krisztián (MSZP-DK-Együtt-PM), a Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnöke elmondta, hogy ezzel a többlettel látszólag előnyös helyzetbe került az önkormányzat, ám ez a normatív állami támogatás csökkenésével már nem lesz így.

A polgármesteri hivatal létszámának megtartása mellett, a hatékonyabb munkavégzés érdekében két iroda megalakulásáról és két iroda összevonásáról is döntöttek a képviselők. Létrejött a Főépítészi Iroda, valamint a Sajtó-kommunikáció és Rendezvényszervező Iroda. Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda néven összevonják a Vagyongazdálkodási és Hasznosítási Irodát a Városüzemeltetési Irodával.

A személyi kérdések sorában jogszabályi változások után eredménytelenné nyilvánította a testület a Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (VAMŰSZ) igazgatói állására kiírt pályázatot, és döntött arról, hogy 2015. február elsejétől az új igazgató kinevezéséig, az átmeneti időszakban Kránitz Krisztiánt bízza meg a vezetői feladatok ellátásával. Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) kérdésére, hogy a polgármester etikusnak tartja-e, hogy a költségvetési bizottság elnöke vezeti a vagyonkezelőt, Gajda Péter kijelentette: etikusnak tartja, a döntés törvényes és jogszerű. Ennek törvényességét és jogszerűségét dr. Kiss Anna jegyző is megerősítette.

Sikeres pályázata után, öt évre újból Balázs Piroskát bízta meg a testület a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetésével. Vinczek György (MSZP-DK-Együtt-PM), az ágazatot felügyelő alpolgármester elmondta, a régi-új igazgató felkészült, szakmailag alkalmas, olyan elképzelései vannak, amelyek alapján az intézmény továbbra is színvonalasan végezheti munkáját.

Újból tárgyaltak a képviselők a 42-es villamos meghosszabbításáról, és az ehhez szükséges hely biztosításáról, az elkészült tanulmánytervekről. A testület a dokumentumok megismerése után azzal a korábbi, 2011-es változattal értettek egyet, amelyben a 42-es villamos középfekvésű nyomvonalon halad az Ady Endre úton a kerület határáig, ahol aluljáróban keresztezi a vasútvonalat. A képviselők a vitában hangsúlyozták, hogy a villamospálya fejlesztésén túl továbbra sem cél helybiztosítással a közúti forgalom megnövelése az amúgy is túlterhelt úton. Szilágyi Tibor, a BKK projekt-felelőse Fekete Lászlónak (MSZP-DK-Együtt-PM) a beruházás megvalósulását firtató kérdésére elmondta, ha a két kerület, a XVIII. és a XIX., megadja a szükséges engedélyeket, akkor megindulhat a beruházás. A szakember kiemelte, a beruházás mintegy 14-16 milliárd forint fővárosi, vagy uniós forrásból valósulhat meg. Ha minden a tervek szerint alakul, 2017-ben korszerű és felújított nyomvonalon haladhat a 42-es villamos a Gloriett lakótelepig.

Megújította a testület a Kispest Kertvárosi Közösség Egyesülettel 2012-ben kötött használati megállapodást a Temesvár utca 117. alatti önkormányzati ingatlanra: a civil szervezet újabb 1 éves időtartamra kedvezményese – bérleti díj fizetése nélkül – kapja használatba a 71 négyzetméteres helyiséget. A Puskás Ferenc Alapítvánnyal a Fő utca 47 alatti 23 négyzetméteres irodára 2013-ban kötött használati megállapodást is meghosszabbította a testület.

Együttműködési megállapodás aláírásról is döntöttek a képviselők. A Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület aktívan közreműködik az önkormányzat által támogatott Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat munkájában. Erre a célra chip-leolvasót, informatikai eszközöket és egy Suzuki Wagon R Plusz gépjárművet, valamint a működéshez havi 150 ezer forintot ad az önkormányzat az egyesületnek. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) a napirend kapcsán javasolta, hogy készüljön egy átfogó hosszú távú koncepció, stratégia a kerületi állattartásról, és ehhez felajánlotta a segítségét.

Hozzájárult a képviselő-testület, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézet központi laboratóriumának üzemeltetését, a leletek feldolgozását külső vállalkozó részére közbeszerzéssel átadja. A lépésre azért van szükség, mert a laborban elöregedett a műszerpark, állandó a szakemberhiány, nehézséget okoz a szükséges vegyszerek beszerzése, és a labor éves forgalma tartósan megközelíti már az 50 ezret. A bevételhiányából adódó működési veszteség, ami 2014-ben 50 millió forint, az intézmény számára kezelhetetlen. Szujkó Szilvia (MSZP-DK-Együtt-PM) az egészségügyi bizottság elnöke hangsúlyozta, a kispestiek ebből a változásból nem érzékelnek majd semmit, hátrány nem éri őket, hiszen a továbbra is a rendelőbe mennek majd laborvizsgálatra.

A két testületi ülés között eltelt időszak történéseit tárgyaló napirend kapcsán Szathury Kolos képviselő jelezte, hogy többen, például a UPC előfizetők nem láthatják az újra indult Kispest TV adásait. A polgármester a kérdés kapcsán elmondta, hogy tavaly decemberben lejárt a 10 éves szerződés az eddigi működtetővel. Jelenleg egy új műsorkészítővel három hónapig kísérleti adás zajlik, amely a DIGI TV hálózatán fogható. Ezzel párhuzamosan a hivatal beadta a műsorszóráshoz szükséges kérelmeket a hatóságokhoz.

Szathury Kolos önálló képviselői indítványának keretében a kiegyensúlyozott tájékoztatás biztosításáról is tárgyalt a testület. A képviselő javasolta, hogy a helyi finanszírozású médiafelületek elosztásánál, az arányosság elve mellett a 2014-es választási eredmények legyenek az irányadóak, és e szerint  kapjanak kommunikációs felületet a mandátumot szerzett politikai szervezetek. Gajda Péter a vitában elmondta, hogy nem lehet így „kigrammozni”, percezni a különböző képviselők szerepléseit a helyi médiában, bízzanak a képviselők azokban a szakemberekben, akik ezt eddig is szervezték, intézték. Bogó Józsefné (MSZP-DK-Együtt-PM) képviselő javaslatát, amely szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatást a hivatal Sajtó-kommunikáció és Rendezvényszervező Irodája szakmai alapon biztosítja, a testület többségi döntéssel elfogadta.