HÍREK  2015. február 26.      1,498
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elfogadták a költségvetést

A költségvetés elfogadása mellett többek között a települési támogatások új rendszeréről, valamint a szakrendelő térítési díjairól is döntött csütörtökön a képviselő-testület.

Elfogadták a költségvetést
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából egyperces néma felállással vette kezdetét a képviselő-testületi ülés Dódity Gabriella frakcióvezető (Fidesz-KDNP) javaslatára.

Hosszas vita, és frakciószünet után, a módosító javaslatokat elvetve fogadta el a testület többségi döntéssel Kispest 2015. évi költségvetését: a büdzsé idén 10 milliárd 342 millió 130 ezer forint. Ebből a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló törvény szerint a fővárosi összbevételből idegenforgalmi adóból 300 millió forintot, a helyi iparűzési adóból 3 milliárd 536 millió 348 ezer forintot, a központi költségvetésből 1 milliárd 645 millió 50 ezer forintot kap a kerület. Gajda Péter polgármester a napirend kapcsán elmondta: a csökkenő külső források ellenére is az idei évre meghatározott célokat stabil költségvetés mellett meg tudja valósítani az önkormányzat, és működtetni tudja a kerületet.

Dódity Gabriella azt nehezményezte, hogy a költségvetés tervezetének véleményezésére nem állt elegendő idő, rövid volt a határidő az elolvasásra és feldolgozásra, valamint a tervezet átláthatóságát is megkérdőjelezte, mondván nem látni az egyes tételek mögé. Az átláthatóságot hiányolta Ferenczi István (LMP) is.
A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés szerkezetében az elmúlt 4 évhez képest, amikor fideszes alpolgármester felügyelte ezt a területet, semmilyen változás nem történt. Ennél átláthatóbb költségvetést nehezen lehet készíteni, mindenki láthatja, hogy mire költi az önkormányzat a kispestiek adóforintjait.

Fekete László frakcióvezető (MSZP-Együtt-PM-DK) megemlítette, hogy több feladat hárul az önkormányzatra kevesebb forrás mellett.

Lázár Tamás (Jobbik) megjegyzésére, amely szerint a költségvetésben nem szerepel a helyi tűzoltóság munkájának pénzbeni támogatása, dr. Kiss Anna jegyző elmondta, hogy a jogszabályok változása miatt az önkormányzat már csak eszközökkel támogathatja a lánglovagok tevékenységét.

Szathury Kolosnak (Fidesz-KDNP) a helyi média költségvetéséről érdeklődő kérdésére Gajda Péter elmondta, hogy a KispestTV már megkapta a működési engedélyét, és a három hónapos próbaidő alatt még akkor sem akar az önkormányzat havi két millió forintnál többet költeni a televízió működtetésre, ha a korábbi üzemeltető csak a csupasz falakat hagyta maga után a stúdióban, amelyre 2002-ben volt hasonló példa a műsorgyártó-váltásnál.

Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) a nyílászáró program támogatásáról érdeklődött, a polgármester válaszában elmondta, idén az önkormányzat nem tervezi a folytatást, ám a későbbiekben, ha a költségvetés engedi, egyéb önként vállalt feladatokat is támogat majd a kerület.

Elfogadták a képviselők a települési támogatás rendszerét, amely a korábbi önkormányzati segélyezési rendszer helyébe lép március 1-jétől. 2015-ben erre a célra 193,5 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. A legfontosabb változásokat a szociális törvény rögzíti, amelyben a legjelentősebb változás, hogy megszűnik a méltányossági ápolási díj és méltányossági közgyógyellátás, az adósságkezelési szolgáltatás és a lakásfenntartási támogatás, az aktív korúak ellátása átkerül a járási/kerületi kormányhivatalokhoz. Amíg eddig a különféle támogatásokhoz az önkormányzatnak 90 százalékos, a közgyógyellátásnál 70 százalékos  állami támogatás járt, addig ezentúl, ha adni akarja ezeket, az önkormányzatnak saját keretből kell a forrásokat megtalálnia. A települési támogatások keretében lakhatási, gyógyszer, adósságcsökkentési, ápolási, temetési, gyermekszületési éa rendkívüli települési támogatás nyújtható.

Dr. Kiss Anna jegyző kiegészítésében hangsúlyozta, hogy a rendelettervezet készítésének alapvető koncepciója az volt, hogy nagyrészt maradjanak meg az önkormányzat által eddig nyújtott és megszokott szociális ellátások, amelyek most célzottabbá és igazságosabbá téve jelenjenek meg az új szabályozásban.

Vinczek György alpolgármester (MSZP-Együtt-PM-DK) hozzászólásában utalt arra, hogy közel hatezer kispestit érint a szociális ellátás valamilyen formája. Óriási volt az új rendelet megalkotásához végzett két hónapi munka, de a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy honnan pótolja majd az önkormányzat a kieső korábbi 150 millió forintos állami támogatást. A másik komoly feladata az önkormányzatnak, hogy az elkövetkező időszakban mielőbb megismertesse az érintettekkel a változásokat. Kedvező, hogy a méltányossági ápolási díj esetében a kormány az utolsó pillanatban lazított a szigorításon, és így Kispesten 150 család gondjai enyhülhetnek majd ezen a téren. Az alpolgármester szerint a legnagyobb baj ebben a változásban, hogy párhuzamosságok alakulnak ki a kormányhivatal és az önkormányzat között, amely rendszerben az ügyfelet „járatjuk” egyik hivatalból a másikba, aki majd azt sem tudja, mit, kitől, miért kapott.

Lazányi Ferenc szerint nem csökken a szociális gondoskodásra szánt állami keret, feladatok kerülnek át a kormányhivatalokhoz.

Az önkormányzatiság elleni újabb támadásként értékelte a kormány intézkedését Varga Attila, a Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke (MSZP-Együtt-PM-DK), aki szerint az ellátás elvonásával az állam szaktudást vesz ki az önkormányzatok kezéből.

Ékes Gábor arról beszélt, hogy az aktív korúak ellátásának állami átvételével több marad az önkormányzatnál.
Zárszavában Vinczek György kijelentette, az állam egy fillért sem ad a segélyezésre, míg korábban ez 150 millió forint volt. A két lábon álló szociális ellátásról elmondta, helyi szinten az integrált rendszert tartja jónak és eredményesnek.

Elfogadták a képviselők 2014-2019 közötti időszakra szóló polgármesteri programot. Gajda Péter szerint továbbra is fontos, hogy amit jelöltként ígért a kampányban, azt a megvalósíthatóság érdekében fogadják el a képviselő-testület tagjai is.

A Mészáros Lőrinc utca 45. szám alatti ingatlan jövőjével kapcsolatban Ékes Gábor érdeklődött, hogy a tervezett wekerlei gyermekorvosi rendelő megvalósul-e ezen a helyszínen. Gajda Péter arról tájékoztatta a testületet, hogy a wekerlei gyerekeket is ellátó Berzsenyi utcai rendelő korszerűsítéséről egyeztetett a praxisok háziorvosaival, és így azt fogja kezdeményezni, hogy itt alakítsanak ki egy minden igényt kielégítő rendelőkomplexumot a kispesti gyerekeknek.

Elfogadta a testület a Káptalanfüredi Üdülőtábor 2015. évi turnusbeosztását és az üdülési költségeket, valamint a Kispesti Egészségügyi Intézetben érvényes, a részleges és teljes térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatásainak március 1-jétől érvényes díjjegyzékét, amelyet a betegek számára hozzáférhető módon kell elhelyezni a betegirányítóban, valamint a gyógyító osztályokon és az intézet főpénztárában.

A polgármester tájékoztatta a testületet arról, hogy milyen választ kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól arra a levelére, amelyben a kispestiek nevében tiltakozott az M0-s körgyűrű és az autópályák bevezető szakaszainak díjkötelessé tételével kapcsolatban. Fónagy János államtitkár válaszát semmitmondónak, és az itt élők „arcul köpésének”, a válaszadó cinizmusának értékelte a polgármester, hangsúlyozva, hogy érdemi válasz nem érkezett a feltett kérdésekre.

Önálló képviselő indítványt nyújtott be a testületnek Dódity Gabriella, aki javasolta, hogy stratégiai szinten foglalkozzon az önkormányzat a kerületi bérlakás-állomány felmérésével, majd azok felújításával és hasznosításával, mert a lakásállomány műszaki állapota borzalmas. Gajda Péter polgármester elmondta, hogy az elmúlt négy évben három fideszes alpolgármester és a fideszes többségű testület feladata lett volna a felelős a kerületi bérlakás-állományért, és most meg visszamutogatnak az elmaradt stratégiáért. Gajda megkérte a fideszes képviselőket, saját sarukat ne hányják a jelenlegi városvezetésre. Köszönjük a tanácsokat, de nem kérünk belőle – hangsúlyozta, és tájékoztatta a képviselőket, hogy munkacsoport alakult Kertész Csaba alpolgármester (MSZP-Együtt-PM-DK) vezetésével, amely felméri a lakásállomány állapotát, valamint javaslatot tesznek a hasznosításra, a lakásgazdálkodásra.
Varga Attila javaslatarára a munkacsoport feladata lesz az is, hogy megvizsgálja, terhel-e valakit, valakiket felelősség a helyzet kialakulásáért, és erről folyamatosan tájékoztatja a testületet.

A polgármester szerint egy másik önálló képviselői indítványával, amelyben a térfigyelő-rendszer meglévő elemeinek vizsgálatát végeztetné el az önkormányzattal, nyitott kapukat dönget Dódity Gabriella.
Lackner Csaba a Várospolitikai Bizottság elnöke (MSZP-Együtt-PM-DK) arra hívta fel képviselőtársa figyelmét arra, hogy fejlesztési tanácsnokként előzetesen kellett volna tájékozódnia arról, hogy már megkezdődött a munka a térfigyelő-rendszer felülvizsgálatáról, bővítéséről. Hozzátette, a következő testületi-ülésen a szakbizottság beszámol a rendszer állapotáról és a fejlesztési elképzelésekről.

Önálló képviselői indítványt nyújtott be Ferenczy István is az önkormányzati ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos proaktív adatszolgáltatásra, amelyben azt javasolta, hogy az ingatlanok értesítésekor a szerződések részletei két héten belül kerüljenek fel az önkormányzat honlapjára. A testület elfogadta.