HÍREK  2015. március 26.      1,265
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Óvodák bővítésére pályázik Kispest

Egyebek mellett civil szervezeteknek szóló pályázatokról, szervezeti változásokról és óvodai férőhelyek bővítéséről is döntött csütörtöki ülésén a képviselő-testület. Lekerült a napirendről a Napraforgó óvoda és a Mézeskalács óvoda összevonásának terve.

 

Óvodák bővítésére pályázik Kispest
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A zárt ülést követően elsőként a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokról, azok igénybevételről és a fizetendő térítési díjakról alkotott rendeletet a testület. Ennek megfelelően az önkormányzat továbbra is biztosítja az előírt szociális ellátási formákat (pl. családsegítés, bölcsődei ellátás, közétkeztetés, idősek gondozása stb.), és eleget tesz a gyermekek védelméről szóló törvényben foglaltaknak. Dr. Kiss Anna jegyző szóbeli kiegészítésében felhívta a figyelmet, hogy az eddig megszokott szolgáltatások megmaradtak és megalakul a szociális kerekasztal. A vitában Ferenczi István (LMP) a gyermekétkeztetés szülőket érintő 6,8 százalékos emelése esetén hiányolta a tavalyihoz hasonló önkormányzati átvállalást. Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) ezzel kapcsolatban elmondta, a tapasztalat az, hogy a szülők hajlandóak nagyobb terhet vállalni akkor, ha a közétkeztetés színvonalában érzékelhető a változás.  

Az eddigi tapasztalatokhoz igazították a képviselők a KŐKI Terminál melletti egyes területeken bevezetett „Mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel!” forgalmi rendhez kapcsolódó engedélyek kiadásának rendjét a vonatkozó rendeletben. A rendszeresen és igazoltan szolgáltatást végzőkkel, a szélesebb rokoni körhöz tartozókkal, valamint az ingatlant bérlőkkel bővült az általános behajtási engedélyt igényelhetők köre. Ezen kívül öt úgynevezett vendégkártyát kaphatnak a területen lévő üzlettulajdonosok.  

A módosító javaslatok, észrevételek (Dódity Gabriella, Ékes Gábor, Lazányi Ferenc, Szathury Kolos (Fidesz-KDNP), Varga Attila (MSZP-DK-Együtt-PM, Ferenczi István, Vinczek György) sokasága ellenére elfogadta a testület az önkormányzat gazdálkodásának átláthatóságáról szóló előzetesen beterjesztett rendelettervezetét, amely további lehetőséget biztosít a közérdekű adatok hozzáféréséhez, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok megismeréséhez. Ez a rendelet szabályozza többek között a képviselők vagyonnyilatkozatainak, az önkormányzati testületi és bizottsági ülések, szerződések dokumentumainak közzétételét. Az önkormányzat hivatalos oldala továbbra is a www.kispest.hu. A vitában Gajda Péter polgármester elmondta, a tapasztalatok összegzése után későbbiekben kerüljön majd sor a rendelet módosítására.  

Rendeletben határozták meg a képviselők a Polgármesteri Hivatal ez évi munkarendjét. Ennek megfelelően a nyári igazgatási szünet 2015. július 20. és augusztus 21. közé, míg a téli 2015. december 28. és 2016. január 3. közé esik, emellett a hivatal dolgozói október 30-án mentesülnek a munkavégzés alól.  

A törvényi változásokhoz igazodva (kormányzati intézkedés, hogy a 100 fő alatti szervezetek nem működhetnek önálló gazdálkodóként) a képviselők döntöttek arról, hogy a VAMŰSZ, illetve a Kispesti Uszoda gazdasági ügyeit egy munkamegosztási és felelősségvállalási megállapodás keretében 2015. április 1-jétől a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ)  látja el, amelyhez módosították a három szervezet Szervezeti és Működési Szabályzatát is. Ehhez kapcsolódóan április elsejétől megszűnik a KMO önálló gazdálkodása is, így ezt a feladatot, az intézménnyel együttműködve, a hivatal pénzügyi és gazdasági irodája végzi majd.  

Döntöttek a képviselők arról, hogy a Vak Bottyán utca-Simonyi Zsigmond utca-Bartók Béla utca által határolt beépítetlen terület bérbeadási hasznosítására munkacsoportot hoz létre. A szervezéssel Lackner Csabát, a Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság vezetőjét bízta meg a testület. A terület hasznosítása 2013 óta van napirenden, azóta csak két elképzelés érkezett ingyenes parkoló létesítésére.  

Testületi döntés értelmében a Wekerlei Bocsa Sportegyesület, kedvezményesen, havi 100 ezer forint bérleti díj ellenében veheti bérbe a Mészáros Lőrinc utca 25. szám alatti, 817 négyzetméteres telken lévő majd 300 négyzetméteres ingatlant. Ékes Gábor a vitában elmondta, továbbra is azt támogatná inkább, hogy egy nagyobb társadalmi támogatottságú tevékenység legyen az ingatlanban, és a bérbeadás határideje maximum egy év legyen. Lazányi Ferenc korábbi tapasztalatokra és a lakossági visszajelzésekre hivatkozva aggodalmát fejezte ki, hogy az önkormányzat nem tudja majd megakadályozni, hogy itt egy „illegális kocsma” működjön. A polgármester szerint azonban bízni kell a hivatal erejében, hiszen minden lehetősége adott az olyan tevékenység megakadályozására, amelyre nem adott engedélyt a tulajdonában lévő ingatlanban. Szathury Kolos az épület amúgy is rossz műszaki állapotának további rohamos romlásáért emelt szót.  

Újabb egy éves időszakra (2015. április 1-jétől 2016. március 31-éig) kötött együttműködési megállapodást az önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal a közterületi térfigyelő-rendszer működtetéséről. A korábbi megállapodást a rendszámfelismerő kamerák rendőrségi működtetésével egészítették ki. Ehhez kapcsolódóan megújították azt a megállapodást, amely szerint a kispesti rendőrkapitány által elrendelt és igazolt túlszolgálat finanszírozását minden hónapban egymillió ötszázezer forinttal támogatja az önkormányzat.  

Támogatási szerződést köt az idei költségvetési évre az önkormányzat a Kispesti Atlétikai Clubbal (KAC), ennek értelmében az egyesület két részletben összesen 2,5 millió forintot kap támogatásként. Szathury Kolos és Lazányi Ferenc a vitában méltánytalannak tartották a KAC kiemelt támogatását a többi kispesti sportegyesülettel szemben.  

Három óvodával (Mese-Vár, Tarkabarka, Mézeskalács) indul az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium februárban kiírt óvodai férőhely-bővítési pályázatán. Az óvodák bővítésére előzetes tervezői költségvetés is készült. A pályázatokról 2015 májusában hoz döntést a minisztérium, a beruházásokat 2016 decemberéig kell befejezni. Az önkormányzat 153 millió 270 ezer forint önrészt biztosít a pályázatokhoz. Gajda Péter polgármester szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy szorítja a határidő az önkormányzatot, de még így sincsenek pontos adatok arról, hogy valójában hány férőhelyet kell még az önkormányzatnak biztosítania. Ezzel  párhuzamosan felhívta kormányzati kapcsolatokkal rendelkező képviselőtársainak a figyelmét, lehetőségeikhez mérten támogassák, hogy a kerület sikeres legyen ezeken a pályázatokon, hiszen közös az érdek, azoknak a gyerekeknek az elhelyezése, akik szándékuk és önhibájukon kívül kényszerülnek már három évesen az óvodába.  

Elfogadta a képviselő-testület a Kispesti Egészségügyi Intézet 2015-2018 közötti stratégiai elképzeléseit azzal a kitétellel, hogy az évenkénti költségvetés elkészítésekor ezeket figyelembe veszi.

Több pályázat kiírásáról döntöttek a képviselők. Az egészségmegőrző és betegségmegelőző programok megvalósításáról szóló pályázatra 3 millió forintot szán a kerület (április 24-ig lehet jelentkezni). A civil szervezetek működésének támogatására 6 millió forintot szán az önkormányzat (április 22. a pályázatok leadási határideje). A nyári táborozást ebben az évben 11 millió forinttal támogatja az önkormányzat (április 21-ig lehet benyújtani a pályázatokat). A sportszervezetek április 15-ig pályázhatnak szabadidősport támogatására, az amatőr élsportolók támogatásáról szóló pályázat leadási határideje: május 15.