HÍREK  2015. április 20.      1,391
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Művészfesztivál Wekerlén

Három félnapos kulturális eseményt kínált a résztvevőknek és az érdeklődőknek a negyedik Wekerlefeszt Interaktív Művészeti Találkozó a hétvégén. A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) fesztiválján mintegy 80 helyi művész – zenész, színész, építész, költő, író, filmrendező, képzőművész – képviseltette magát: több mint 30-an műveiket állították ki, félszázan beszélgetések, közös alkotások, koncertek, előadások, műhelyfoglalkozások résztvevői voltak. Három nagy részből állt a rendezvény: a szombati MODERNfeszten a kortárs művészeti ágak képviselői mutatkoztak be, a vasárnap délelőtti GYEREKfeszt a családokat, gyermekeket várta, míg a délután kezdődött KLASSZIKfeszt elsősorban a klasszikus műfajokat ötvözte.

Művészfesztivál Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)

Szombat délután előbb Hiller István országgyűlési képviselő, majd Vinczek György alpolgármester köszöntötte a megjelenteket és nyitotta meg a Wekerlei galéria elnevezésű képzőművészeti tárlatot. Ezt követően Szabó Mária igazgató a Wekerlefeszt történetéről beszélt: a kultúrház 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára a kulturális seregszemlét azzal a céllal, hogy a Wekerletelepen élő művészek bemutatkozhassanak a közönségnek, a rendezvény látogatói beleláthassanak az alkotás folyamatába, elbeszélgethessenek a művészekkel. 2013-ban a wekerleieken kívül a Kispesten élő művészek is bekapcsolódtak a fesztiválba, amelynek idén az „Akkord” volt a hívószava, utalva a különböző művészeti ágak összhangjára, együttélésére. A WKK igazgatója külön megköszönte az önkormányzat és többi támogató által nyújtott segítségét a fesztivál megrendezéséhez. Szujkó Szilvia, a kulturális bizottság elnöke arról beszélt a kispest.hu-nak, hogy Wekerletelep különleges része Kispestnek, az itt élő kulturális értelmiségi réteg mindig sokat tesz azért, hogy megmutassa magát és a közösséget a kispestieknek.

A rendezvényét Juhos-Kiss János költő indította két verssel új, Piros pipacs a vágy című kötetéből. A folytatásban Skoda Éva festőművész, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület vezetője a 12 kispesti képzőművész által készített Helikocka elnevezésű térinstalláció születéséről beszélt a hallgatóságnak. Gál József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója az ősi jávai báb- és árnyjátéktípusok (wayang) művészetét inspiráló hatásairól és ezzel összefüggésben a bohóc metamorfózisáról vetített és beszélt. Ezalatt a kertben megkezdődött Szőke Péter Jakab és Herman Levente szabadtéri festése, valamint üvegékszer készítése Soltész Melinda üvegművésszel.

Molnár László és Szeghi Gábor építészek Szecesszió és erdélyi építészet szimbiózisa a Wekerletelepen címmel tartottak előadást, majd előbb Somogyvári Rudolf és Freisinger Balázs Variációk hűtőszekrényre című dokumentumfilmjét, később Wekerlei Varga Géza Horváth Péter fotóművészről készített portréfilmjét láthatta a közönség. A MODERNfesztet a Mag Jazz Quartet koncertje zárta.

Művészfesztivál Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Vasárnap délelőtt a GYEREKfeszttel folytatódott a fesztivál. Mesék hetedhét országból címmel Juhász Magda költő, meseíró várta a gyerekeket. M. Port Irén építész előadással egybekötött makettkészítést tartott 6-14 éves gyerekeknek. A gyimesi gyermek táncházban Halmos Kata, Geröly Tamás és Gombai Tamás táncoltatták és énekeltették meg a kicsiket.

Homoki Anikó üvegművésszel üveget festhettek, Udvari Hajnalka textilművésszel textiljátékot, Pleszkán Orsi mesefestővel meseforgót, Pál Csaba festőművésszel füzetanimációt készíthettek a gyerekek.

Művészfesztivál Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (28 kép)

Délután a KLASSZIKfeszt kínált programokat az érdeklődőknek. A Wekerle Szalonban egészen estig követték egymást a klasszikus zenei koncertek Kispest kiváló muzsikusainak előadásában. A zenei szünetekben Galai Mária, Juhász Magda és Juhos-Kiss János mondott verset. Átadták a Wekerlei életmesék mese- és történetíró pályázat elismeréseit: gyerekmese kategóriában Tatai Veronikát, felnőttmese kategóriában Balassa Gabriellát díjazta a zsűri, a különdíjat Tömpe Lászlóné vehette át. Két foglalkozás várta az érdeklődőket a délután folyamán: Préda László trombitaművész karmesterpálcát faragott, Csekei Tóth Eszter ikonfestő előadást és foglalkozást tartott az ábrázolás szabályrendszeréről. Préda László ezen kívül hangszerbemutatót is tartott, Czakó Ferenc animációs filmrendezőtől homokanimációt láthatott a közönség. Este hosszabb hangversenyt adott a Kispesti Gyöngyvirág Vegyeskar.

Közreműködtek:
Zenészek: Baksa Endre – zongora, Bizják Dóra – zongora, Dikácz Gabriella – gordonka, Gelencsér Gábor – gordonka, Geszti Tamás – hegedű, Laczó Zoltán Vince zeneszerző, Metzker Pál – hegedű, Molnár Orsolya – hegedű, Munia Zoltán – oboa, Naszályi Éva - hegedű, Préda László – trombita, Ruda Borbála – hegedű, Sipos Katalin – hegedű, Somogyi Erika – ének, Szeitzné Tóth Erzsébet – gordonka, Tody Ilona Éva – zongora, Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág kórus – Borhy Csilla kórusvezető, Triola együttes (Sáska Gábor – fagott, Simándi Éva – fuvola, Székely Péter – klarinét), Zentai Károly - zongora

Próza, vers: Galai Mária, Juhász Magda költő és meseíró, Juhos-Kiss János költő, Szőke Zoltán színművész, Zámbori Soma színművész

Kiállító képzőművészek: Árvay Zolta, Bereczky Ildikó, Cakó Ferenc, Cserny Tímea, Duffek Tivadar, Gaál József, Haraszty István, Haraszty Zsófia, Hegyi Ibolya, Herman Levente, Hernádi Paula, Homoki Anikó, Horváth Tamás, Katona Áron Sándor, Kristóf Lajos, Lach Sándor, Mazalin Natália, Mészáros Gábor, Molnár Kriszta, Pál Csaba, Pleszkán Orsolya, Skoda Éva, Soltész Melinda, Szőke Péter Jakab, Thomai Ioannidou, T. Szilágyi Ágnes, Tihanyi Viktor, Udvari Hajnalka, Urmai Ungurán László, Wekerlei Varga Géza, Zsombor Ede.

/Támogatók: Kispest Önkormányzata, Éléskamra Reform és Bio Étterem, a másik bolt, Borháló Borkereskedés, Koller Bácsi Cukrászdája, Vadász Cukrászda, Vetrece Kávéház, Wekerle Étterem, Wekerlei Kávézó, Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány./