HÍREK  2015. április 23.      1,162
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egyirányú lesz az Újlaki utca

Döntött az önkormányzat Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottsága: feloldják a lezárást, és egyirányúsítják a wekerletelepi Újlaki utcát az M5-ös autópálya felé. Lakossági kérésre tavaly év végén zárták le az utcát. Az intézkedést, az új forgalmi rendet többen sérelmezték és kérték annak megszüntetését.

ujlaki-utca02

Több hónapos vizsgálódás után, maratoni bizottsági ülésen úgy határoztak Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottság tagjai, hogy az eddigi utcalezárást feloldják, és az M5-ös autópálya felé egyirányúsítják az Újlaki utcát a Botond utcától – tudtuk meg Lackner Csabától, a Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság elnökétől, akit korábban azzal bízott meg a képviselő-testület, hogy vizsgálja ki azokat a lakossági panaszokat, amelyek az Újlaki utca lezárásával kapcsolatban érkeztek. A lezárás feloldását kérők azzal érveltek, hogy a Wekerletelepről nem lehet kihajtani az M5-ösre, valamint a Nagykőrösi útra. A lezárást kérők pedig az M5-ös felől megnövekedő forgalom miatt aggódtak – tette hozzá.

A bizottság elnöke elmondta azt is, hogy a probléma nem új keletű, hiszen a lakók 2013 végén már megkeresték a hivatalt, és a nyugalmukat zavaró átmenő forgalom megszüntetését kérték. A tavalyi lezárásról állásfoglalást kért a forgalomtechnika-kezelői hatáskörrel rendelkező Budapesti Közlekedési Központtól a kispesti hivatal. A kezelő elfogadhatónak tartotta az útcsatlakozás lezárását építéssel. Állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a kerület a lezárás mellett dönt, lehetővé és indokolttá válik a zajvédő fal folytonosságának biztosítása ezen a szakaszon is.

Lackner szerint a bizottság a mostani egyirányúsítással mind a két félnek elfogadható megoldást javasolt. Az elnök hozzátette, a jelenleg elfogadott egyirányúsítást is figyelemmel kísérik, a szakmával és a lakossággal is egyeztetni fognak az új forgalmi rend hatásairól, és a Wekerlei Társaskörrel közösen lakossági fórumot fognak tartani a közeljövőben a közlekedési tapasztalatokról. A bizottság elnöke reméli, hogy ezzel az egyhangúlag elfogadott döntéssel az Újlaki utca ügye megoldódik, és az itt élőknek megoldást jelent az új közlekedési rend.

Az új forgalmi rendet jelző forgalomirányító eszközöket a Budapesti Közlekedési Központ /BKK/ szakmai véleményezése és jóváhagyása után helyezi ki a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda 2-3 hónapon belül. Az új forgalmi rend az Újlaki utca lezárását jelző táblák leszerelése és a virágládák elszállítása után lép életbe. 

ujlaki-egyirany  ujlaki-egyirany02           ujlaki-egyirany03