HÍREK  2015. április 29.      1,117
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Civil Fórum: fókuszban a városfejlesztési stratégia

Polgármesteri tájékoztató és az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról szóló beszámoló is szerepelt a keddi Civil Fórum napirendjén. A civil szervezetek vezetői, tagjai mellett Vinczek György és Rátkay Andrea alpolgármesterek, valamint Teknős Ferenc, Ferenczi István és Varga Attila önkormányzati képviselők is jelen voltak az eseményen.

Civil Fórum: fókuszban a városfejlesztési stratégia
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Elsőként Kispest polgármestere tájékoztatta a megjelenteket a közelmúlt legjelentősebb kerületi fejlesztéseiről, eredményeiről, az aktuális feladatokról. Gajda Péter elmondta, az önkormányzat folytatni szeretné a 2006-ban megkezdett munkát, legfontosabb feladata, hogy minél több elemet valósítson meg a polgármesteri programból. Beszélt olyan iskolai fejlesztésekről, mint a Bolyai iskola konyhájának korszerűsítése, amely újabb jelentős lépés a közétkeztetés minőségének javítása érdekében (összesen négy intézményben, a Vass, a Puskás, az Eötvös és a Bolyai iskolákban újította fel a konyhákat a Pensio Kft.), és kitért a lakótelepi iskolák tornatermi világításának energiatakarékos korszerűsítésére. Kitért a két nagy bővítési pályázatra: elmondta, a Csillagfény bölcsőde és az Arany óvoda munkálatai is befejeződtek, mindkét intézmény a használatbavételi engedélyre és átadásra vár. Hozzátette, a kerület a Mézeskalács, a Tarkabarka és a Mesevár óvodák bővítésére is pályázatot nyújtott be (eredmény májusban várható, további 100 férőhely jöhet létre).

A fővárosi ügyek között a Határ út rendbetételét említette a polgármester: a napokban megkezdődött a csomópont átépítése. Elmondta, Kispest ígéretet kapott az Ady Endre út további szakaszának felújítására is.

Az aktuális kerületi kérdések között szóba került az Újlaki utca lezárása: Gajda Péter elmondta, bizottsági döntés értelmében egyirányúsítják az utcát, azaz Wekerléről csak kifelé lehet hajtani rajta. A Mészáros Lőrinc utcában nem lesz gyermekorvosi rendelő, hanem a Berzsenyi utcai korszerűsítése mellett döntött az önkormányzat. Az OTP ígéretet tett arra, hogy a Kós Károly tér valamelyik pontjára visszahelyezi a korábban leszerelt bankautomatát. A polgármester felhívta a megjelentek figyelmét, hogy a Vegyiművek területén kialakult környezetszennyezés ügyét csütörtöki ülésén tárgyalja a képviselő-testület. A polgármester megemlítette, hogy két új nőgyógyászati diagnosztikai műszerrel gyarapodik a Kispesti Egészségügyi Intézet.

A folytatásban Rigó István, az önkormányzat által felkért külsős tanácsadó beszélt az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról (IVS). Elmondta, a középtávú átfogó fejlesztési dokumentummal kapcsolatos egyeztetések lezajlottak, a tervezők elkészítették javaslataikat, amelyeket megvizsgál az önkormányzat. Heteken belül a lakosság is véleményezheti a kész anyagot az önkormányzat honlapján (Az IVS ma már elengedhetetlen szinte minden pályázathoz, a 7 éves uniós költségvetési időszakhoz igazodva veszi számba a lehetséges fejlesztési irányokat, igazodik a kerület már meglévő stratégiáihoz, a kerületi városépítészeti szabályzathoz és a fővárosi koncepciókhoz. A dokumentum Kispest egészére és városrészekre lebontva is tartalmaz adatokat, helyzetelemzést, illetve beazonosítja azokat a problémákat, melyekből kiindulva fejlesztéseket lehet tervezni. Emellett meghatározza azokat az akcióterületeket, amelyeken a következő hét évben fejlesztéseket szeretne végrehajtani a kerület).