HÍREK  2015. május 21.      1,465
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Budapest angyalára emlékeztek

A vészkorszak idején több mint ötezer zsidó ember életét megmentő spanyol diplomatára, Ángel Sanz Brizre emlékeztek a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban ma nyílt vándorkiállítással. Részt vett az eseményen José Ángel López Jorrín, Spanyolország magyarországi nagykövete, Antonio Pérez-Hernández Durán, a kulturális ügyekért felelős tanácsos és Rosa Sánchez-Cascado, a Budapesti Cervantes Intézet igazgatója is. A spanyol követség vándorkiállítása a holokausztot, valamint a Világ Igaza címet is kiérdemlő Ángel Sanz Briz magyarországi zsidómentő munkásságát mutatja be.  

Budapest angyalára emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Dr. Cselik Ágnes igazgató köszöntőjét követően José Ángel López Jorrín nagykövet méltatta az itthon kevésbé ismert, „Budapest angyalaként” emlegetett egykori ügyvivő hősies és áldozatos munkáját.

Az 1910-ben Zaragozában született spanyol diplomata ügyvivőként szolgált Budapesten a II. második világháború alatt, amelyben Spanyolország semleges maradt. 1944-ben saját elhatározásból segített több ezer magyar zsidó megmentésében: spanyol útlevelet biztosított számukra, kezdetben a szefárd eredetűeknek, később minden üldözöttnek. Befolyását és kapcsolatait kihasználva mintegy 5200 zsidó embert tudott biztonságba helyezni: épületeket bérelt részükre, melyek a spanyol külképviselet csatolt részeiként diplomáciai védettséget élveztek. 1944 augusztusában, két szökött francia rab beszámolója alapján jelentést küldött a spanyol kormánynak, amelyben részletezte az auschwitzi koncentrációs táborban történteket. Amikor a Vörös Hadsereg 1944 novemberének végén közel járt Budapesthez, utasításra el kellett hagynia állomáshelyét. Ekkor az olasz Giorgio Perlasca, aki addig is segítette Sanz Briz zsidómentő akcióját, folytatta a tevékenységet, sikerült megakadályoznia, hogy a „spanyol” zsidókat elszállítsák.

1966-ban, az izraeli Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel elismerte el Ángel Sanz Briz tevékenységét, neve felkerült a holokauszt hőseinek emlékművére. A spanyol diplomata római állomáshelyén hunyt el 1980-ban. 1994-ben a magyar kormány posztumusz a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével tüntette ki. Szülővárosában, Zaragozában emlékművet állítottak és utcát neveztek el róla, emlékét három tábla őrzi Budapesten: a Cervantes Intézet, a követség és a Szent István park 35. falán. Budapesti embermentő tevékenységéről 2011-ben játékfilm készült magyar résztvevőkkel Budapest angyala címmel (El Ángel de Budapest). 2015-ben Ángel Sanz Briz keresztútja címmel (La encrucijada de Ángel Sanz Briz) dokumentumfilm készült.