HÍREK  2015. május 22.      1,534
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pozitív mérleggel zárt a kispesti büdzsé

Egyebek mellett az önkormányzat tavalyi zárszámadásáról, helyi népszavazás kiírásának feltételeiről és civil szervezetek támogatásáról döntöttek a képviselők a KMO-ban tartott testületi ülésen.

Pozitív mérleggel zárt a kispesti büdzsé
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Elfogadta a képviselő-testület a 2014. évi zárszámadást. Ennek értelmében az önkormányzat és intézményei, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzatok a terveknek megfelelően, felelősen és takarékosan gazdálkodtak, így önkormányzati szinten 789 millió 633 ezer forint maradt a kasszában, költségvetési tartalékként. A vitában hozzászóló Kránitz Krisztián (MSZP-DK-EGYÜTT-PM), a Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnöke elmondta, hogy ez a maradvány kötelezettséggel terhelt, hiszen ez a pénzügyi alapja a már megkezdett programok, beruházások befejezésének. Nem értékelte pozitívan a „pénzmaradványt” Ékes Gábor (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke, aki szerint a 2014-re meglévő keretet fel kellett volna használni, mert ezek a források így „bent ragadtak”, és pénzhiányra hivatkozva bizonyos fejlesztések nem valósultak meg.

A módosított költségvetési rendeletben a képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi bevételi főösszegét 10 milliárd 513 millió 73 ezer forintban határozta meg, amely biztosítja a kerület likviditását. Gajda Péter polgármester a napirend kapcsán kiemelte, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy a képviselő-testület módosít a költségvetésen, hiszen csak így kerülhetett bele például a tűzoltóság támogatása 2 millió forinttal, az Almavirág tér rekonstrukciójának 15 millió forintja és a kerületi csatornázási program kibővítése szánt 5,5 millió forint. A polgármester már most jelezte, hogy a legközelebbi ülésen is sor kerül módosításra, mert a Kispesti Egészségügyi Intézet vezetésével már folynak azok a tárgyalások, amelyek a dolgozók béren kívüli juttatásainak bevezetését készítik elő.
Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) hozzászólásában a módosítás néhány tételével nem értett egyet. Így megkérdőjelezte a Kispest TV működtetésére fordítható újabb húszmillió forint szükségességét, valamint a kerületi szanálásokra szánt összegek megtoldását tízmillió forinttal. A felvetésre válaszolva Gajda Péter arról tájékoztatta a testületet, hogy az újabban megélénkülő ingatlanpiaci folyamatokhoz igazodva az önkormányzati telkek rendbehozatala, piacképessé tétele helyi érdek, mert ezeken az ingatlanokon akár még saját beruházású lakásépítés is kezdődhet. Ékes Gábor az intézmények túlfinanszírozását tette szóvá, mert ezek összesen 61 millió forintot nem költöttek el. Lászlóné Mester Zsuzsanna, a hivatal pénzügyi igazgatója a képviselőnek adott válaszában elmondta: ezek a pénzek az intézményeknél maradnak, és zömében áthúzódó kiadásokat fedeznek majd.

Önkormányzati rendeletet fogadtak el a képviselők a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról, így helyi népszavazást mostantól a település választópolgárainak 10 százaléka kezdeményezhet. A helyi népszavazásra vonatkozó eljárást eddig több központi és helyi jogszabály együttes alkalmazásával kellett megállapítani, ezért az új jogszabály megkönnyíti a jogalkalmazást és az állampolgárok számára jobban követhető az eljárásrend. A vitában dr. Kiss Anna jegyző elmondta: a népszavazásról szóló törvény 10-25 százalék között határozza meg a kezdeményező állampolgárok arányát, és a helyi testületek döntésére, teherbíró-képességére bízza ennek szabályozását. Ennek költségeit, ami Kispest esetében akár tízmillió forint is lehet alkalmanként, a helyi testületnek kell kigazdálkodnia.

Rendelet született a Kispesti Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló köztisztviselők, a munka törvénykönyve hatálya alatt álló munkavállalók illetménykiegészítéséről, az őket megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról, amely 2015. július elsejével lép hatályba. Ékes Gábor azt javasolta, hogy a rendelet bizonyos juttatásai, például családalapítási és szociális támogatás, hűségjutalom, ne járjanak a polgármesternek, alpolgármestereknek, valamint a munka törvénykönyve hatálya alatt álló munkavállalóknak. Az ülésen jelenlévő városvezetők még a döntés előtt nyilatkoztak arról, hogy nem is kívánják ezeket a juttatásokat igénybe venni.

Módosították a képviselők az önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendeletet. A változtatás egyik legfőbb oka, hogy például a reklámhordozók díjtételei összhangba kerüljenek a környező (szomszédos) kerületek és a fővárosi díjtételekkel, mert most jóval kedvezőbbek, mint máshol. Ezért a kiemelt kategóriában levő reklámhordozók közterület-használati díjait 25 százalékkal emelik. Ezzel szemben harminc százalékkal csökkenti az önkormányzat a pavilonokhoz tartozó kirakatszekrények, védőtetők, ernyőszerkezetek, cég- és címtáblák közterület-használati díjtételeit. Ez csaknem 16 kiskereskedőt érint a kerületben.
Mivel városképi szempontból nem kívánatos, hogy a kerületben megszaporodjon az üzemképtelen gépjárművek utcai tárolása, ezért a rendeleten belül az ezekre jelenleg hatályos tarifát 50 százalékkal, 15 ezer forintra emelték.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a civil törvénynek megfelelő civil társaságokról, közösségekről, csoportokról – amelyek indulni kívánnak az önkormányzat pályázatain – mostantól önkormányzati nyilvántartást vezet a Humánszolgáltatási Irodán. Ezt a lajstromot évente frissíti és az önkormányzat internetes honlapján nyilvánossá teszi.

Meghatározták a képviselők a Kispesti Zöld Sziget Óvoda vezetői pályázati feltételeit is, mivel a kiírt újabb vezetői pályázat beadásának határidején belül nem érkezett pályamű.

Elfogadták a képviselők azt a rendeletet is, amely a 2015. évi költségvetési évben 5 millió forint keretösszegű pénzügyi alapot biztosít az egyházi funkciót szolgáló kispesti ingatlanok felújításának, karbantartásának a támogatására.

Nem támogatták viszont a képviselők az újabb civil szervezet, a megalapítandó Együtt Kispestért Egyesület névhasználati kérelmét.

Elszámolt a Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola azzal a 3 millió forintos önkormányzati vissza nem térítendő támogatással, amelyet működtetésre kapott az intézmény. A Magyar Futball Akadémia Alapítvány is elszámolt azzal a 15 millió forinttal, amelyet tavaly az alapítvány két részletben kapott az önkormányzattól.

Munkamegosztási és felelősségvállalási megállapodást kötött a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat és a Kispesti Családsegítő Szolgálat ás Gyermekjóléti Központ gazdasági feladatok ellátására. Ennek szükségességét az indokolta, hogy napi szinten szabályozva legyen a két intézmény gazdasági, pénzügyi, számviteli, belső ellenőrzésre irányuló, valamint informatikai, karbantartási tevékenysége, tekintettel az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokra. Az új megállapodás elősegíti a két intézmény hatékony, takarékos, racionalizált és szervezett együttműködését.

Az ülésen sor került Közpark Kispesti Köztisztasági és Közfoglalkoztatási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2014. évi beszámolójának, 2015. évre vonatkozó üzleti tervének elfogadására, valamint új könyvvizsgáló választására. Az új könyvvizsgáló 2015. június 1-jétől 2020. május 30-ig Kovács Attila. Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-EGYÜTT-PM) az előterjesztés kapcsán elmondta, hogy a kft. ebben az évben jóval kevesebb pénzzel gazdálkodik, pedig a feladatai jócskán megsokasodtak. Idén már a Közpark Kft. szervezi annak a 160 közmunkásnak a munkáját, akik az állami kvóta alapján Kispesten dolgoznak. A kft. felügyelőbizottságának tagjaként Lackner Csaba (MSZP-DK-EGYÜTT-PM) hozzászólásában kiemelte, hogy idén csupán 240 millió forint önkormányzati támogatással végzi a munkáját a Közpark Kft., ami 60-62 millió hiányt jelent a tavalyihoz képest, hiszen 2014-ben 302 millió forint önkormányzati támogatással gazdálkodhattak.

Elfogadták a képviselők a Kispesti Uszoda 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolót, valamint a Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság 2015. évi üzleti tervét, 2014. évi egyszerűsített éves beszámolóját is. Elismeréssel szóltak a képviselők az uszoda fejlődéséről, és úgy ítélték meg, nem volt hiábavaló a sok fejlesztés, például a napkollektorok felszerelése, fűtésberendezések korszerűsítése, uszodai látványelemek bővítése. A kerület sportéletét felügyelő alpolgármester, Kertész Csaba (MSZP-DK-EGYÜTT-PM) a Kispesti Uszodával kapcsolatban elmondta: rentábilisan üzemelteti a jelenlegi vezetés az intézményt, hiszen a bevételek nagy része a jegybevételből származik. Az intézmény teljesítménye a remények szerint évről évre jobb lesz.
A Kispest Kft. beszámolóját Vinczek György alpolgármester egészítette ki: „csupán” 7 millió forint mínusszal zárta a tavalyi gazdasági évet a négy fővel dolgozó Kft., ami azért számít eredményesnek, mert ők menedzselték, felügyelték a hazai és uniós pénzekből megvalósuló kerületi beruházásokat.

Képviselők elé került a közétkeztetési bizottság 2014. évi munkájáról szóló összefoglaló. Ferenczi István (LMP) felvetésére a testületi vitában javaslat született arra, hogy ne érjen véget a bizottság munkája, hanem a továbbiakban is rendszeresen gyakoroljanak „nyomást” a szolgáltatóra. Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) javaslatát is elfogadták a képviselők, így állandó összetételű közétkeztetést felügyelő bizottság alakul, amelynek összetételéről és hatásköréről, munkarendjéről a következő testületi ülésen születik majd döntés.

Alapítványi pályázatok támogatásának elbírálásáról is döntött a testület. A KOSIE Bizottság 2015. május 11-ei ülésén az egészségügyi és a nyári táborozásra vonatkozó pályázatokat elbírálta. Szujkó Szilvia (MSZP-DK-EGYÜTT-PM), a bizottság elnöke elmondta, hogy nyári táborozásra 52 pályázatra 11 millió forintot, egészségügyi programok megvalósítására 44 pályázónak 3 millió forintot, sporttámogatásra 38 pályázónak 4,5 millió forintot és civil szervezet támogatására 68 pályázónak 6 millió forintot osztott szét a bizottság.

Önálló képviselői indítvány keretében tárgyaltak a képviselők arról, hogy a Székelyország Tündérkertje látványkert megépítéséhez újabb 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a hasonló nevű egyesület részére a munkálatok befejezéséhez.