HÍREK  2015. május 22.      1,087
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Vegyiművek környezetszennyezéséről szólt a közmeghallgatás

A felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek területén kialakult helyzet volt a témája a csütörtöki közmeghallgatásnak a KMO Művelődési Házban. A kormányhivatal hó eleji kármentesítési intézkedését mindenki üdvözölte, ugyanakkor számos kérdés megválaszolatlan maradt.

A Vegyiművek környezetszennyezéséről szólt a közmeghallgatás
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Bevezetőjében Kispest polgármestere elmondta, az áprilisi képviselő-testületi ülésen születet döntés arról, hogy az önkormányzat közmeghallgatást tart a felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek egykori Illatos úti telephelyén kialakult helyzetről: a nyilvánosságra került környezetszennyezésről és az azóta tett kármentesítő lépésekről. Hozzátette, már az ülés másnapján megkezdődött a mintegy 2800 tonna veszélyes anyag elszállítása a területről. Gajda Péter beszámolt arról, hogy a szomszédos IX. kerületben már tartottak erről közmeghallgatást, amelyen Ferenczi István, a fenntartható fejlődés tanácsnoka képviselte Kispestet. Azt is elmondta, hogy a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nincs közvetlen katasztrófahelyzet.

Szűcs Péter a Pest-megyei Kormányhivatal osztályvezetője a kármentesítés aktuális helyzetét vázolta fel. E szerint a május eleje óta folyamatosa veszélyes anyagok elszállítása. Egyenként átvizsgálják a hordókat, a legsérültebbek elszállítása prioritást élvez, a hónap végéig csaknem 1000 hordót távolítanak el a területről. A folytatásban, a végleges elszállításig fóliával vonják be a még maradó hordókat.

Kérdésre válaszolva Gajda Péter polgármester arról is beszélt, hogy 2011-ig pályázati forrásból már zajlott kármentesítés, addig pontos adatok álltak rendelkezésre a szennyezésről. Utána viszont forráshiány miatt leállt a munka.

Szűcs Péter elmondta, a 2011-es talajvízvizsgálatok eredményeit összevetették az idén áprilisban elvégzett mérésekéivel, és negatív elmozdulást állapítottak meg az adatokban. Hozzátette, hogy az eddigi légszennyezettségre vonatkozó mérések nem mutattak ki veszélyes anyagokat.

A Greenpeace egyik jelen lévő munkatársa hangsúlyozta, hogy a szálló por, a talaj és a talajvíz folyamatos mérésére van szükség minél nagyobb területen a közeli kerületekben. Fontosnak nevezte a hordók elszállítása utáni további kármentesítést is, azért, hogy a lakóterületek szennyezését meg lehessen állítani.

Több kérdés megválaszolatlan maradt, például az, hogy ki lesz a felelős, ha 6, illetve 9 hónap alatt sem szállítják el a hordókat, hogy 2011 és 2015 között miért nem történt semmi, van-e területnek tűzvédelme, mi lesz a szennyezett talajjal, lesz-e pénz a terület teljes kármentesítésére.

A munka folytatásában bízva zárta be a polgármester a közmeghallgatást, jelezve, hogy a három érintett kerület (XIX., IX., XX.) részéről folyamatos vizsgálatokat terveznek, hogy megóvják a lakosságot a veszélyes anyagoktól.