HÍREK  2015. május 29.      1,095
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sándorok kiállítása a Forrásházban

Három kispesti amatőr festőművész, Balgha Sándor, Császár Sándor és Szőgyéni Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Forrásházban csütörtökön.

Sándorok kiállítása a Forrásházban
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Elsőként Sárkány-Balogh Csilla, a Forrásház szakmai vezetője köszöntötte az alkotókat és a megjelenteket, köztük Vinczek György alpolgármestert, Bogó Józsefné és Varga Attila önkormányzati képviselőket, Vighné Vincze Erzsébetet, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjét és Skoda Éva festőművészt, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület vezetőjét.

A tárlatot megnyitó Vinczek György alpolgármester kiemelte, hogy az önkormányzat és intézményei olyan közösségi tereken rendeznek kiállításokat, ahol sokan megfordulnak, így az alkotások valóban közel kerülnek a kispestiekhez. A Forrásház második alkalommal biztosít lehetőséget kispesti művészek bemutatkozására. „Az élményekben gazdag környezet a szellemi és fizikai állapotunkra egyaránt kellemes hatást gyakorol, a Forrásházban pedig sok olyan ember fordul meg, akinek szüksége van a pozitív üzenetekre, ingerekre és élményekre” – tette hozzá. Ezután Skoda Éva festőművész méltatta „a három Sándor” alkotásait. Mint mondta, a hitelesen megkomponált, szeretettel és igényességgel készült festmények gazdag fantáziáról és kreativitásról tanúskodnak, alkotói erőt és érzékenységet sugároznak.

Az amatőr festők kortársaiknak is javasolják, hogy találják meg a számukra legalkalmasabb alkotótevékenységet. Így ők is élvezhetik az ezzel járó örömöt, továbbá megőrizhetik jó szellemi és fizikai állapotukat.

Balgha Sándor 1946-ban született. Kezdetben repülőgépeken dolgozott navigációs műszerészként, később villamosmérnöki és műszaki tanári diplomát szerzett, ezekben a szakmákban aktív évtizedeket töltött el. Mindig is érdekelték a művészetek, különösen a képzőművészet és a zene. Nyugdíjas korában kezdett autodidakta módon festeni. Elsősorban az emberi drámák érdeklik, számára az érdekes mindig fontosabb a tökéletesnél.

Császár Sándor 1937-ben született, 40 éve él Kispesten. Már gyermekkorában felfigyeltek kézügyességére. Civil foglalkozása, a tolmácsolás mellett fafaragással, intarziás képek készítésével, festéssel és bútorrestaurálással is foglalkozott. Több mint 30 éve kezdett festeni, elsősorban tájképeket készít temperával, kedvenc évszaka az ősz. Az impresszionizmus áll hozzá a legközelebb, egy-egy hangulatot ragad meg, és a színek keverésével készít egyedi képeket. Festményeit korábban a Wekerlei Gyermekházban és a Városházán is kiállították.

Szőgyéni Sándor 1935-ben született, 60 éve él Kispesten. Ipari iskolát végzett, nyugdíjba vonulásáig vasszerkezeti lakatosként dolgozott. Nem tanulta a rajzolást és a festést, de a mai napig kedvenc időtöltése. „Festeni nem tudok, de bátor vagyok” – vallja. Alkotó embernek tartja magát, aki nagyon szereti a színeket.