HÍREK  2015. június 22.      1,225
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Építik a negyedik közösségi kertet

Elindult a munka a Kosárfonó utca-Eötvös utca-Vak Bottyán utca által határolt területen: az egykori KRESZ-park egy kis részén alakítják ki a negyedik kispesti közösségi kertet. Várhatóan a hónap végére befejeződik a kertépítés.

Építik a negyedik közösségi kertet
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

A Közpark Kft. végzi a munkát az 1213 négyzetméteres területen: kerítést építenek, kialakítják a vízhálózatot, elkészítik a kiemelt ágyások kereteit. Az önkormányzattól térítésmentesen használatba kapott terület rendezésében a jövendő kertészek is részt vesznek. Ha az összes nem árnyékos helyet is kihasználják, 28 ágyás fér majd el az új közösségi kertben. Lesz közösségi fűszerkert, „kaland-virágoskert” (az óvodások és iskolások számára) és homokozó is a kisgyerekeknek. A közösségépítést és a szakmai hátteret – csakúgy, mint a többi három kispesti közösségi kert estében – a Városi Kertek Közhasznú Egyesület biztosítja – tájékoztatta lapunkat a munkálatokról Márkus Edit a Zöldprogram Iroda vezetője.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Közhasznú Egyesület közös munkájának eredményeként. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, huszonhat, nagyjából 5 négyzetméteres ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakítottak ki. Az Aranykatica Kertben huszonhét 7 négyzetméteres ágyást alakítottak ki. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat 26 parcellával – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – tavaly adták át. 

A kispesti közterületi közösségi kertek mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy közösséget kovácsol össze a kertművelés.