HÍREK  2015. július 04.      1,307
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gazdag programokkal várja a gyerekeket a nyári napközis tábor

Hetente átlagosan 120-150 kispesti – elsősorban rászoruló – iskolás nyári szünidős programjáról gondoskodik az önkormányzat a napközis táborban augusztus 21-ig. Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és a Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató, valamint a programokért felelős Wekerlei Kultúrház és Könyvtár vezetője, Szabó Mária pénteken látogatták meg a táborozókat a Vass iskolában.

Gazdag programokkal várja a gyerekeket a nyári napközis tábor
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Tartalmasan telnek a napok a napközis tábornak évek óta otthont adó Vass iskolában. Az önkormányzat idén 10 millió forinttal támogatta a nyári táboroztatást. A programok most is ingyenesen, a gyerekek szüleinek a megszokott iskolai étkezés díját kell fizetniük, így akik ingyen étkeznek év közben, térítésmentesen táborozhatnak – tudtuk meg Gajda Pétertől, aki a hagyományoknak megfelelően idén is ellátogatott a napközis táborba a táboroztatás kezdetén. Ez azért is fontos, mert ilyenkor még fel tudjuk mérni, mire is lesz szükség ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a nyár folyamán, zavartalan legyen a gyerekek pihenése.

A tábor programjait most is a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) munkatársai állították össze a tábor szabadidő-szervezőjének aktív közreműködésével. Minden héten 10-10 pedagógus felügyel a gyerekekre, munkájukat két önkéntes is segíti. A pedagógusok zömében az Eötvös és a Bolyai iskolából érkeztek, és több éve visszajáró, rutinos táboroztatók – mondta el a tábort évek óta vezető, az idei Városünnepen Kispestért Díjjal kitüntetett pedaógus, Büki Katalin, aki szerint idén is jó feltételek mellett fogadhatják a gyerekeket. A programok mennyiségére senkinek sem lehet panasza, hiszen minden héten érdekes, színvonalas elfoglaltságot biztosítanak a gyerekeknek. Naponta sport- és kézműves foglalkozások, délelőtt és délután uszodai program várja őket. Hetente egyszer pedig egy hosszabb kirándulás például Parlament-, reptérlátogatás szerepel a napirendben. A táborvezető úgy látja, hogy óriási szükség van erre a táboroztatási formára. Van olyan kisgyerek, aki szociális okok miatt az egész nyarat, mind a kilenc hetet évek óta itt tölti, de még a jobb körülmények között élők között is sokaknak jó lehetőség a napközis tábor, mert nagyszülők és szabadság hiányában csak így tudják megoldani a gyerek felügyeletét.

Büki Katalin hozzátette, az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal kevesebb a panasz az étkezésekre a napközis táborban is, ami annak is köszönhető, hogy a szolgáltató Pensio Kft. a nemrégen felújított Vass iskolai főzőkonyhából frissen készült étellel tudja ellátni a gyerekeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ingyenes nyári gyermekétkeztetési pályázatán elnyert 2 millió 129 ezer 600 forint támogatásból csaknem 5 ezer adag étel elkészítését, azaz 110 kerületi kisgyerek szünidei ebédeltetését oldja meg az önkormányzat a napközis táborban. A nyertes önkormányzatoknak a nyári szünidőben legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyerekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet.