HÍREK  2015. augusztus 20.      1,290
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az államalapítás ünnepe Kispesten

Zenés irodalmi összeállítással és koszorúzással emlékeztek a magyar állam alapítására augusztus 20-án Kispesten. Az eső miatt idén a József Attila utcai Nyugdíjasház aulájában rendezték az ünnepséget, amelyen Gajda Péter polgármester, Kertész Csaba és Rátkay Andrea alpolgármesterek, valamint dr. György István kormánymegbízott és a helyi kormányhivatal vezetői is részt vettek.

Az államalapítás ünnepe Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (29 kép)

Az augusztus 20-i kispesti megemlékezésen, a Nyugdíjasház aulájában Kertész Csaba mondott ünnepi beszédet. Kispest alpolgármestere Géza fejedelem és az államalapító Szent István király kiemelkedő szervező- és építőmunkáját, törvénykezését méltatta, amelyek alapjaiban változtatták meg a magyarság életmódját, és megalapozták államunk ezeréves fennállását. „Szent István emberi alakjának és történelmi életművének megidézése mindig időszerű és jelképes. Az államalapítás, a keresztény Európa közösségében való elhelyezkedés megalapozta jelenünket és szerepünket a nyugati nemzetek között” – fogalmazott.

Az egyik legősibb magyar ünnepen a magyarság és a keresztény hit világának találkozását, több mint ezeréves történetét, a magyar állam folytonosságának emléknapját is ünnepeljük. „Lelkiismeretünk, hitünk és meggyőződésünk alapján választhatunk: az államalapító királyra, a katolikus szentre vagy mindkettőre együtt emlékezünk. Bármelyiket is választjuk, az emlékezet összeköt bennünket, egy nemzethez tartozunk” – mondta Kertész Csaba. Az alpolgármester utalt arra, hogy Szent István emlékezete a jelenben is mindig megújuló erkölcsi példát, az egész magyarságot illető történelmi örökséget és közösségi lelki erőforrást jelent.

A kerület kapcsán a céltudatos építőmunkát említette: „A mi jelenünk Európa közepén, határainkon belül is szűkebb hazánkhoz, Kispesthez köt bennünket. A szilárd közigazgatási alapok megfelelő keretet nyújtanak ahhoz, hogy az itt élők aktív közreműködésével tovább fejleszthessük a kerületet. Az elmúlt időszakban is jelentős lépéseket tettünk a fejlődés érdekében. A közrend és a közbiztonság javítása, az elesettekről való többirányú gondoskodás, az egészség megőrzése érdekében tett korszerűsítések, a közterek, parkok felújítása, az oktatás támogatása, a gyermekeink érdekében tett erőfeszítések a közétkeztetés javítása, a szünidő zavartalan biztosítása érdekében, a sportolási lehetőségek kiterjesztése, a hagyományos és új formák támogatása a kulturális életben – csupán egy-egy állomás abban a folyamatos munkában, amely az eddig elért eredmények mellett a további fejlődést is szolgálja.”

A köszöntő után a Theatrum Hungaricum zenés irodalmi összeállítását láthatták a megjelentek. Az ünnepi program zárásaként az önkormányzat vezetői, a pártok, az intézmények, az egyházak és a civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait Szent István szobránál a Nyugdíjasház kertjében. Az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, Kertész Csaba és Rátkay Andrea alpolgármesterek koszorúztak. A fővárosi és a kerületi kormányhivatal virágait dr. György István, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja, dr. Király Beatrix XIX. kerületi hivatalvezető-helyettes és Kerékgyártó Rita, a XIX. kerületi okmányiroda osztályvezetője helyezte el az első magyar király szobra előtt.