HÍREK  2015. szeptember 03.      1,606
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Önkormányzati segítséggel új lakásba költözhetett a beteg fiú

Szeptembertől már új, 53 négyzetméteres összkomfortos, önkormányzati otthonukban ápolhatja súlyosan beteg fiát Pálfi Margit. Az önkormányzati cég által rendbe hozott akadálymentes lakásban most már kényelmesen elfér a súlyos, gyógyíthatatlan kórban szenvedő 23 éves fiatalember ágya és lélegeztető gépe is. Gajda Péter polgármester ma látogatta meg a családot.

Önkormányzati segítséggel új lakásba költözhetett a beteg fiú
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

A négytagú család (az édesanya, a nagypapa és a két felnőtt korú fiatal) ez idáig egy vizes, penészes falú albérletben lakott mostani otthonuktól nem messze és ugyancsak magas bérleti díjat fizettek a leromlott állapotú ingatlanért – tudtuk meg az elszánt édesanyától, aki mindent elkövetett és minden követ megmozgatott azért, hogy beteg gyerekét minél jobb körülmények között gondozhassa. A fiú Du-chenne-féle izomsorvadásban szenved, amelyet négyévesen diagnosztizálták nála, majd hamarosan tolószékbe kényszerült. Mostanság állandó felügyeletet és ellátást igényel és majd egy éve lélegeztető gépre is szüksége van.

Gajda Péter polgármester a látogatáson arról beszélt: öröm, hogy egy nehéz sorsú családon lehetett viszonylag rövid időn belül segíteni, és egy igazán szép otthonba költözhettek be. Hozzátette, külön öröm, hogy nem kellett megvárni a különböző bizottságok és a testület döntését, hiszen egy új rendelet lehetővé tette, hogy krízishelyzetben a polgármester maga dönthessen a gyors segítségről.

A lakótelepi önkormányzati ingatlan felújítását végző VAMŰSZ igazgatójától, Kránitz Krisztiántól megtudtuk, hogy a mintegy négymillió forintos átalakítás költségeibe az édesanya 700 ezer forint önrésszel szállt be. A felújítás teljes költsége fedezte az akadálymentesítést és a nagyobb nyílászárók beépítését is.

Szomorú apropója is volt ennek a látogatásnak. A költözés napján, a zárt folyosójú házból ellopták a fiú kerekesszékét, amelyet adományból vásárolt a család. A hiányzó eszköz mielőbbi pótlása elengedhetetlen, hiszen a lépcsőház szűk fordulóin nem tudják a beteg fiatalt hordágyon levinni, ha orvosi ellátásra szorul, vagy kontrollvizsgálatokra megy, míg a székben ülve lifttel ez könnyen megoldható lenne.

A KMO Művelődési Ház is segíteni akar a család életkörülményein. Szeptember 27-én 17 órától jótékonysági gálaestet rendez az intézmény, amelynek bevételéből a családot támogatják. A Jótékonysági esten mások mellett fellép Kökény Attila, Zalatnay Sarolta, Derzsi György, Szabó Ádám, Rák Kati és az Art's Ok Táncstúdió. 

Segített az Új Apostoli Egyház is: 260 ezer forintért egy váladékleszívó gépet vásároltak a fiatalember számára.