HÍREK  2015. október 02.      1,123
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Utazások Fajka János világában

Utazás az életműben címmel nyílt meg a 80 éves Fajka János képzőművész kiállítása a Nagy Balogh János Kiállítóteremben csütörtökön.

Utazások Fajka János világában
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Pablo Picassót idézte köszöntőjében Vinczek György alpolgármester: „A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” Úgy fogalmazott, hogy Fajka János képei, amelyeken derű, életöröm, játékosság látszik, ezt szolgálják. Azt kívánta, maradjon meg sokáig a képzőművész pozitív életszemlélete.

A teljesség igényével megfestett valóságnak nevezte Fajka életművét megnyitójában dr. Kelényi István művészettörténész. Ebben a virágokkal, állatokkal, Éggel és Földdel teljes világban, ahol a harmónia dominál, az emberek vannak a középpontban vágyaikkal, álmaikkal. „Az ember, mint téma sajátos mitológiai elemekkel, szürreális motívumokkal bővül nála. A szépség és az önmagában véve is nagyszerű emberi jelző az, ami kiemeli műveit a mulandóság porából, hogy fölragyogjanak színesen és napfényt-szikrázón.” Ez a művészet maradandó – hangsúlyozta.

A 80 éves művészt, aki alapító tagja a Kispesti Helikon Kulturális Egyesületnek, a művészszervezet vezetője, Skoda Éva festőművész is köszöntötte az egyesület nevében. Vinczek György az önkormányzat nevében Nagy Balogh János-emlékplakettel és tortával köszöntötte Fajka Jánost.

„Fajka János Nagykőrösön született 1935-ben. A Magyar Iparművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Fiatal éveiben grafikával, alkalmazott grafikával foglalkozott, több színes grafikai eljárást is kidolgozott.  A képzőművészet és az iparművészet különböző műfajaiban tevékenykedett.  Majd Kispestre költözött, és a Hungaria Jaquard üzemében helyezkedett el, mint textiltervező. 1964 óta a hazai és nemzetközi kiállítások rendszeres szereplője. 1970 óta alkot tűzzománc képeket, melyekkel 1978-tól, a neves nemzetközi biennálék rendszeres magyar résztvevőjeként nemzetközi hírnévre tett szert.
Művei megtalálhatók a világ minden szegletében Tokiótól Sao Paolo-ig, Amszterdamtól Moszkváig. Munkáit őrzik hazai és külföldi magángyűjtemények, múzeumok, művelődési házak, polgármesteri hivatalok, külképviseletek. Életöröm című munkája a kispesti Városháza tanácstermében látható.
Fajka János jelenleg is Kispesten él és alkot, idén lett 80 éves. Kiállításunk életművének átfogó metszetét kívánja bemutatni.” (Mohay Orsolya művészettörténész)