HÍREK  2015. november 28.      1,448
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Akciók az illegális szemétlerakók ellen

Ötvenezer forintos bírságot is kaphatnak azok a szabálysértők, akik illegálisan helyeznek el szemetet a közterületeken. A Kispesti Rendészeti Központ (KRK) rendészei az elmúlt hónapokban több elkövetőt is tetten értek, és visszatérő akciókkal is próbálják megelőzni a zöldhulladék és a kommunális szemét engedély nélküli lerakását.

Akciók az illegális szemétlerakók ellen
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Kispest Önkormányzata évente kétszer – tavasszal és ősszel – meghirdeti a feleslegessé vált, leselejtezett elektromos és elektronikai hulladékok háznál való, díjmentes begyűjtését. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. – az éves lomtalanítás és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés mellett – a kerületben 15 helyszínen üzemeltet teljes körű szelektív hulladékgyűjtő szigetet és három helyszínen csak üveggyűjtő konténereket, a budapesti hulladékudvarokban pedig a veszélyes háztartási hulladékokat is átveszik.

A számos ingyenes lehetőség ellenére továbbra is állandó problémát okoz a lakossági udvarokból, kertekből kikerült zöldhulladék és a kommunális szemét engedély nélküli elhelyezése. Bán Zoltán, a Közpark Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a kispesti közterületeken illegálisan lerakott hulladék elszállítására évente több tízmillió forintot fordít a társaság, amely a probléma kezelése érdekében szorosan együttműködik a Zöldprogram Irodával és a KRK-val.

A szabálysértési törvény értelmében, aki engedély nélkül vagy nem a kijelölt lerakóhelyen helyez el hulladékot, köztisztasági szabálysértést követ el, és akár ötvenezer forintos pénzbírsággal is sújtható. Az önkormányzat rendészeinek – a folyamatos járőrözésnek és a térfigyelő kamerák felvételeinek köszönhetően – egyre több elkövetőt sikerül tetten érniük, és elfogniuk. Emellett véletlenszerű, visszatérő akciókkal is próbálják megelőzni az illegális szemétlerakást – tudtuk meg Almási Edittől, a KRK közbiztonsági referensétől.

Az önkormányzat a kispestiek segítségére is számít, akik a 06-20-535-1837-es, éjjel-nappal hívható információs számon jelenthetik be, ha illegális szemétlerakót látnak vagy gyűjtőhelyet találnak.