HÍREK  2016. január 26.      1,400
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Önkormányzati támogatás felsőfokú tanulmányokhoz

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében idén 109 kispesti fiatal felsőfokú tanulmányait támogatja az önkormányzat összesen 6 millió forinttal. Az ösztöndíjakat a Városházán vehették át a diákok. 

Önkormányzati támogatás felsőfokú tanulmányokhoz
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat fontosnak tartja, hogy csatlakozzon a pályázathoz, ezért is támogatja a képviselő-testület teljes egyetértésével minden évben – már több mint 10 éve – a felsőfokú tanulmányokat folytató, illetve kezdő, rászoruló kispesti fiatalokat. Meg kell tartanunk ezt a támogatási formát – hangsúlyozta Gajda Péter.

Úgy fogalmazott, hogy ma Magyarországon nagy szükség van az olyan gondolkodó emberekre, akik mernek kérdezni, kételkedni. Mint mondta, reméli, hogy a teremben lévők közül is sokan lesznek ilyen gondolkodó állampolgárai az országnak, minél tovább itt maradnak, és itt találják meg boldogulásukat. Végezetül Gajda Péter gratulált az ösztöndíjasoknak és sok sikert kívánt tanulmányaikhoz.

Az ösztöndíjakat és az emléklapokat a polgármestertől és Szujkó Szilviától, az oktatási bizottság elnökétől vehették át a diákok. A rendezvényt, amelyen Vinczek György alpolgármester, Dódity Gabriella és Teknős Ferenc önkormányzati képviselők is jelen voltak, Tassonyi Balázs musicalénekes műsora zárta.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok tanulmányainak támogatása az esélyteremtés érdekében. A pályázatra felsőoktatási képzésben már részt vevő felsőfokú, valamint felsőfokú tanulmányokat kezdő fiatalok jelentkezhetnek.

A benyújtott pályázatokat a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság bírálja el és hoz döntést a támogatás összegéről: a differenciálás szociális rászorultság alapján történik. Az önkormányzat által megítélt havi ösztöndíj összegét a pályázatkezelő minisztérium felülvizsgálja és megduplázza. Így alakul ki a pályázók havi ösztöndíja, melyet 10 hónapon keresztül folyósítanak.