HÍREK  2016. február 01.      1,344
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szigorúbb feltételekkel igényelhető az otthoni gondozás

Az idei évtől szigorúbb jogosultsági feltételek mellett vehető igénybe a házi segítségnyújtás szolgáltatás. Korábban a gondozó-segítő intézmény – a kerületben a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat – mérte fel a jogosultságot, mostantól új elemként háziorvosi javaslat egészíti ki az eddigi vizsgálatokat.

orvosi-muszer01

A kormányrendelet szigorúbb szempontrendszert vezetett be, amelyben a háziorvosoknak is jelentős szerep jut. Ez alapjaiban határozza meg, hogy a rászoruló ember hozzájuthat-e a szolgáltatáshoz – vázolja az új helyzetet a szociális ágazatot felügyelő alpolgármester, hozzátéve, hogy Kispesten a háziorvosok határidőre elkészültek a vizsgálatokkal, és a tapasztalat szerint csak nagyon kevesen szorultak ki az ellátásból.

Vinczek György az új szabályozás negatívumaként említette, hogy térítési díjas szolgáltatásról van szó – Kispesten erősen jövedelemfüggő a díj, akinek nagyon alacsony, keveset fizet az ellátásért –, és a jogszabály előírja, hogy bizonyos szolgáltatásoknál (pl. bevásárlás, orvoshoz kísérés, gyógyszervásárlás) nem csupán az aktív ellátási időszakot, hanem az utazásra fordított időt is fel kell számolnia az intézménynek.

Az alpolgármester elmondta, a Segítő Kéz felméri, hogy ez mit jelent az egyes esetekben, hiszen bár a díj mértéke nem emelkedik, az összeg mégis magasabb lehet. Folyamatosan elemezni fogjuk, hogy okoz-e gondot az ellátottaknak, szándékunk az, hogy minél kisebb pluszteher nehezedjen rájuk, ezért ha kell, kompenzálja a díjat az önkormányzat – hangsúlyozta.