HÍREK  2016. február 11.      2,930
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Engedély kell a fakivágáshoz magánterületen is

Az év elején módosította a fák védelméről szóló rendeletét a képviselő-testület. A 2014 júniusában alkotott önkormányzati rendelet hatálya nemcsak a közterületeken, hanem a magánterületen lévő fákra is kiterjed. A másfél éves gyakorlat, valamint egyéb jogszabályok (építési) változása tette szükségessé a módosítást.

fa

Mint azt Márkus Edittől, a Zöldprogram Iroda vezetőjétől megtudtuk, a legfontosabb változás a kivágott fák pótlásának szabályozásában történt. Mostantól a pótlásként ültetett fák egyéves utógondozása annak a feladata, aki a fát kivágta és az újat ültette. Ezt eddig a rendelet nem tartalmazta. Az egyéves gondozást követően a fák eredését is felülvizsgálják a szakemberek, és ennek függvényében meg kell ismételni a pótlást magán- és közterületen egyaránt, azzal a különbséggel, hogy közterületen a jogszabály módosulása következtében további egy fa ültetése is kötelező lesz.

A fapótlás mértékét a korábbi szabályozástól eltérően úgy kell meghatározni, hogy a kivágandó fa 20 százalékkal növelt törzsátmérőjét a pótlásként elültetni tervezett fák törzsátmérőjének összege elérje. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki a rendeletben minimumként meghatározott 3,5cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fával szeretné a pótlást elvégezni, erre ezután lehetősége nyílik. A fapótlási kötelezettség pénzben is megváltható – hangsúlyozza az irodavezető. A megváltással kapcsolatos tudnivalókat is pontosította a rendelet. Ebben az esetben az önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába kell befizetni a hatóság által előírt összeget.

Ami nagyon fontos, hogy a fakivágás, köz- és magánterületen egyaránt, továbbra is engedélyköteles Kispesten. Ennek elmaradása hatósági eljárást von maga után.