HÍREK  2016. február 10.      1,801
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látogatás az Árnyas és a Tarkabarka óvodában

Az Árnyas óvoda Vonás utcai részlegében, valamint a Tarkabarka óvoda Dobó Katica utcai főépületében, illetve Zoltán utcai telephelyén folytatódott ma az önkormányzati intézmények állapotfelmérése. Gajda Péter polgármestert Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterek, Somogyi Lászlóné, Teknős Ferenc és Lazányi Ferenc önkormányzati képviselők, valamint Kránitz Krisztián, a VAMŰSZ megbízott igazgatója és Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató kísérte el a bejárásra.

Látogatás az Árnyas és a Tarkabarka óvodában
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Mind a 47 önkormányzat fenntartásában lévő szociális és nevelési-oktatási intézményben (bölcsődében, óvodában, iskolában) bőven van kisebb-nagyobb tennivaló, csak ezek javítása és a legszükségesebb felújítások elvégzése csaknem 1,5 milliárd forintba kerülne. Ráadásul a régi épületek rendbetételére is nagyon sokat kellene költenie az önkormányzatnak – vázolta a helyzetet lapunknak Kispest polgármestere. Gajda Péter elmondta, készülnek a tervek, ha sikerül, pályázati támogatással, külső forrás segítségével, ha ez nem lehetséges, fejlesztési hitel felvételével orvosolja a bajokat az önkormányzat.

A Wekerletelepen három épületben (Vonás utca, Esze Tamás utca, Corvin kőrút) működő Árnyas óvodában csaknem 280 kisgyermek felügyeletét, gondozását látják el, készítik fel őket az iskolára. A 100 éves Vonás utcai főépületben büszkeségre ad okot a felnőtt öltöző, amelyet két éve alakítottak ki a dolgozók, valamint a logopédiai szoba, amelyet a VAMŰSZ-szel összefogva saját munkával hoztak létre – sorolta a pozitívumokat az óvodavezető. Szücsné Juhász Csilla elmondta, a régi épületekre jellemző problémák mellett felújításra szorul a teljes világítás, fel kell szerelni az armatúrákat, az egyik mosdó bejárata nagyon szűk, és egy tornaszobát is szeretnének.

A szintén wekerlei Tarkabarka óvoda két épületben (Dobó Katica utca, Zoltán utca) működik. A 100 éves Dobó Katica utcai központban a nyílászárók vannak a legrosszabb állapotban, felülvizsgálatra szorul a fűtési rendszer, nagyon érzik a logopédiai szoba és az öltözős nevelői szoba hiányát, és az egész intézményre ráférne már a festés is – tudtuk meg a vezetőnőtől, aki arról is beszámolt, hogy az egyik csoportszobát a szülők festették ki. Jabniczky Sándorné elmondta, egy esetleges pályázati segítséggel fölfelé, a padlástérbe tudna terjeszkedni az óvoda.

A Zoltán utcai részlegben Ferenczi Józsefné, a tagóvoda vezetője kalauzolta végig a vendégeket. Az épület aljzatszigetelésének hiánya miatt a falak több helyen is vizesednek, ledobják a vakolatot, csempét. Rossz állapotban vannak a csoportszobák nyílászárói is. Itt is nagy szükség lenne az apró tornaszoba bővítésére.

Kránitz Krisztián a bejárás végeztével elmondta lapunknak, hogy az Árnyas óvoda Vonás utcai épületében a VAMŰSZ elvégzi a Sárgarigó csoport szobai világításának felújítását. A Tarkabarka óvoda Dobó Katica utcai központjában egy csoportszoba parkettáját is felcsiszolják, és festéket biztosítanak az épület kifestéséhez a szülőknek. A Zoltán utcai részlegben rendbe hozzák a logopédiai szoba vizesedett falát, és termek egybenyitásával a tornaszoba bővítését is meg tudja oldani a VAMŰSZ még az idén. A vagyonkezelő vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a salétromos, felvizesedő falak jellemzőek a mészhomok téglából épült wekerlei épületekre, így az óvodákra is, szigetelésük azonban egy vagyonba kerül.