HÍREK  2016. április 22.      1,661
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közterületi fogadóóra és palántaosztás

A kedvező időjárásnak köszönhetően újból lesznek közterületi fogadóórák péntekenként a Kossuth téren, ahol a kerület vezetőin (polgármester, alpolgármesterek) kívül a Városháza munkatársaival is találkozhatnak hivatalon kívül a kispestiek. Ma a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat a kerület testvárosából, Smolyanból tavaly nyáron hozott paradicsommagokból nevelt palántákat osztotta a kispestieknek.

Közterületi fogadóóra és palántaosztás
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Évek óta, az időjárás függvényében, de a választási évtől függetlenül, heti rendszerességgel tartunk közterületi fogadóórákat Kispesten – mondta Gajda Péter polgármester a 2016.év első fogadóóráján, a Kossuth téren. Ilyenkor is lehetőség van arra, hogy a kispestiek elmondják véleményüket, panaszaikat, javaslataikat, vagy megosszák örömeiket. A mostani azért is különleges alkalom, mert a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat a kerület testvárosából, egyenesen Smolyanból tavaly nyáron hozott paradicsommagokból nevelt palántákat hozott ki a térre, hogy szétossza a kispestieknek – tette hozzá. Gajda Péter tájékoztatása szerint a mintegy 1500 palántát a Közpark Kft. munkatársai nevelték, mintegy 420-at igény alapján a kerületi óvodák és bölcsődék kaptak meg, a többit pedig a kispestieknek, a kerületi közösségi kerteknek, közösségeknek osztja szét az önkormányzat és a Közpark.

Egykor a bolgárkertészek a paradicsom nagyüzemi termesztését honosították meg Magyarországon, most szeretnénk ezt a folyamatot megfordítani. A nagyüzemi termelés helyett szeretnénk elterjeszteni a kiskerti termelést. Néhány négyzetméter területen vagy akár egy-két balkonládában egy család teljes évi friss paradicsomszükségletét ki lehet elégíteni - tudtuk meg Tütünkov Jordántól, a kispesti bolgárok vezetőjétől, aki szerint a legfinomabb és a legízletesebb zöldség vagy gyümölcs mindig az, amelyet mi magunk termelünk meg. Ezért döntött úgy a nemzetiségi önkormányzat, hogy virágpalánták mellett idén paradicsompalántákkal is ellátja a kerületi közösségi kerteket, óvodákat, iskolákat, illetve próbaképpen a kertváros lakosságát. Az önkormányzati vezető kiemelte: szeretnék ösztönözni a kerület lakosságát, hogy ne importált, kemény és íztelen, hanem saját maga által termelt egészséges fajtákat fogyasszon.

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet arra a régi hagyományra, hogy a kerület egy évszázaddal ezelőtt zöldséggel látta el a fővárost, a Kossuth téri piacot ma is a legjobb budapesti piacok között tartják számon. Eleinte előfordulhatnak nehézségek a kiültetett növények gondozásával, ápolásával – figyelmezteti az amatőr kertészeket Tütünkov Jordán, de remélik, hogy néhány éven belül a lakosság megtanulja a paradicsomtermesztés minden csínját-bínját. Végezetül azt ajánlja, hogy a frissen leszedett paradicsomokat ne rakják hűtőszekrénybe, mert elveszítik zamatukat.