HÍREK  2016. április 26.      1,442
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a Zöld Kispestért díjakat

Kilencedik alkalommal adták át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat a Föld napja alkalmából rendezett ünnepségen a Városháza dísztermében. Azok kapják meg az emlékplakettet és oklevelet, akik önkéntes tevékenységükkel aktív részt vállalnak közvetlen környezetük szépítésében, a természeti értékek és a zöldfelületek védelmében, illetve kezdeményezésükkel, programjaikkal a környezettudatos nevelést segítik Kispesten. 2008 óta jutalmazza meg a díjjal a környezetszépítőket az önkormányzat. A hétfői rendezvényen Wolf Kati énekesnő, az Eurovíziós Dalfesztivál fellépője, egyik televíziós tehetségkutató verseny zsűritagja lépett fel. Részt vettek az ünnepségen: Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, dr. Kiss Anna jegyző, valamint Szujkó Szilvia, Bogó Józsefné, Dódity Gabriella és Ferenczi István képviselők.

Átadták a Zöld Kispestért díjakat
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A díj 2007-es megalapításakor, az volt a cél, hogy legyen egy kerületi elismerés azoknak, akik szeretnének részt venni a polgármesteri Zöldprogramban, Kispest szépítésében – mondta köszöntőjében Gajda Péter. Idén is van tennivalónk bőven, hátra van még egyebek mellett a Vásár tér és a Kossuth tér rendezése, valamint a használaton kívüli lakótelepi játszóterek átépítése pihenőparkokká. Sok olyan fejlesztésünk lesz, ami a kerület további szépülését szolgálja – jelentette ki Kispest polgármestere.

A polgármester Vinczek György alpolgármesterrel és Bogó Józsefnével, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével együtt köszönte meg a kerületszépítő munkát, és adta át a díjakat hat magánszemélynek, valamint egy-egy lakóközösség és intézmény képviselőjének.

Zöld Kispestért polgármesteri díjat vehetett át:

- Iványiné Szabó Barbara a Fecske u. 18. előtti széles, közterületi zöldsávot rendezte igényesen, díszfákkal és örökzöldekkel ültette be, és a területet folyamatosan karbantartja.

- Tháler Zoltán az önkormányzat épületének két belső kis udvarán saját ötlet alapján rendezett díszkerteket alakított ki, azokat évelő és egynyári virágokkal ültette be. Kis dísztavat, majd csobogót, illetve sziklakertet épített, a hivatali munkatársak részére szép pihenőkertet alakított ki. A kertek gondozását egyedül végzi, szabadsága alatt is.

- Balogh István a Csokonai u. 6. első- és hátsófronti előkerti zöldsávját évelő és egynyári virágokkal, díszcserjékkel ültette be, a területet 30 éve gondozza folyamatosan nagy lelkesedéssel.

- Győr Sándorné az Árpád u. 11./b. előkerti zöldsávját ültette be évelő és egynyári virágokkal, díszfüvekkel, és a területet folyamatosan gondozza, rendben tartja.

- Kertész Krisztián az Átalakuló Wekerle szigetelési brigád koordinátora. Önkéntes munkával segít az itt élő családoknak egy komfortosabb és kevésbé energia-intenzív életet élni, ezáltal a rezsiköltségeket csökkenteni. Ezt a munkát 3 éve koordinálja. Ő kezdeményezte a „Wekerlei Zöldség Kommandó” létrehozását, amely minden csütörtökön zöldséget és gyümölcsöt gyűjt öt kispesti rászoruló családnak, akihez az önkéntesek szállítják az egészséges élelmiszert. A családok kiválasztásában a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum segít. A program tavaly októberben kezdődött, a tapasztalatok alapján tervezik szélesíteni a tevékenységet.

- Köbölkúti Ágnes a Kispesti Kertbarát Klub titkáraként aktívan részt vesz a klubélet és számos rendezvény, kirándulás szervezésében, előkészítésében. Kapcsolatot tart más budapesti illetve vidéki kertbarát szervezettel is. Részt vesz továbbképzéseken, és rendszeresen gondoz maga is számos, például a klub által örökbefogadott zöld területet.

- Zsila Piroska és Józsa Attila a Batthyány u. 30. hátsó- és oldalfronti előkerti zöldsávját ültették be évelő és egynyári virágokkal rendkívül igényesen, a szépen kialakított területet folyamatosan gondozzák, rendben tartják.

- Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rehabilitációs Centruma az épület 2006. évi felújítása után 2007-ben kezdte meg működését. Az épület előtti kert kialakítását, beültetését virágokkal a létesítmény dolgozói kezdték meg. A minden évszakban színes előkert gondozását, valamint a belső udvar rendben tartását is közös erővel végzik, az intézmény április 11-i „születésnapjáról” kertészkedéssel emlékeznek meg.