HÍREK  2016. június 02.      1,640
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Búcsú az iskoláktól

A kispesti önkormányzati fenntartású és működtetésű intézményhálózat igazgatóival találkoztak a kerület vezetői a Halásztanya étteremben, ma délben. Központi téma az iskolák államosítása volt. Az intézményvezetők mellett Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, dr. Béja Julianna jegyző, Szujkó Szilvia, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke, valamint Bertók Zoltánné, a Humánszolgáltatási Iroda megbízott vezetője vett részt az eseményen.

Búcsú az iskoláktól
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere kitért az oktatási rendszer tervezett átszervezésére, az általános iskolák államosítására, valamint a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége állásfoglalására arról, hogy az iskolák kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz. Gajda Péter elmondta, a változás 2017. január 1-jétől lépne életbe, amit eddig az időpontig vállalt Kispest Önkormányzata, azt el fogja végezni az iskolákban, utána viszont a kerület leáll a fejlesztésekkel, a további karbantartási-felújítási terveket átadja a Klik-nek.

Nem hiszem, hogy a legjobb fenntartók voltunk, bár mindent megpróbáltunk, ám források nélkül nehéz volt – fogalmazott a kerület vezetője, hozzátéve, hogy a 100 millió forintos állami normatívához még jócskán hozzá kellett tennie a kerületnek, hogy kijöjjön az mintegy 850 millió forint, amivel működtetni lehetett az oktatási-nevelési intézményhálózatot. Még annyit sem fog erre költeni az állam, mint eddig – jegyezte meg Gajda Péter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megmaradó intézményekben jelentős fejlesztéseket hajt végre az önkormányzat. Gajda Péter elmondta, a kerület pályázati támogatással vagy hitelfelvétellel szerezné meg a szükséges forrásokat az önerőn kívül, ha ezek nem sikerülnek, saját költségvetéséből is elvégzi a legfontosabb feladatokat. A VAMŰSZ felmérése szerint 1-1,5 milliárd forintra lesz szükség a leglényegesebb munkák az elvégzéséhez. Hozzátette, az alapproblémák megoldásán túl szeretne látványos, komplex felújításokat is elvégezni az önkormányzat a következő 3 évben, még ebben a ciklusban. A legfrissebbek között az uszoda külső medencéjének megépítését és a Berzsenyi utcai gyermekrendelő teljes felújítását említette a polgármester. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek az elvégzett munkáért és az önkormányzattal való eddigi együttműködésért.

A polgármesteren kívül Bertók Zoltánné és Szujkó Szilvia köszönte meg az intézményvezetők munkáját, majd Vinczek György mondott pohárköszöntőt.