HÍREK  2016. június 13.      1,805
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepelt a kerület

A kilencedik Városünnepet rendezte meg a KMO Művelődési Ház vasárnap a Templom téren. Sok ezren ünnepelték, hogy Kispest 145 éve vált önálló településsé.

Ünnepelt a kerület
A képre kattintva galéria nyílik. (53 kép)

Reggeli zenés ébresztővel indult a „Szülinapraforgó” elnevezésű egész napos családi program: a kerületi Obsitos Fúvószenekar városnéző buszon fúj ébresztőt, és hívta a látogatókat a Templom térre. A színpadi program Mesedalokkal kezdődött délelőtt: a Rutkai Bori Band énekelt és zenélt a gyerekeknek. A folytatásban Jégvarázs-hangszervarázs címmel a Fourtissimo Jazz Orchestra adott gyermekkoncertet.

A benépesült téren és az Ady Endre út Kisfaludy és Batthyány utca közötti szakaszán egymást érték a programok: logikai játszópark, babasátor, arcfestés, kézműves játszóház, focigolf, ovis mászófal, művész-sarok graffitizéssel, környezettudatos játékok, ugrálóvár, kirakodó vásár, mókajárgányok, mini közlekedési eszközök és mesés akadálypálya is várta a gyerekeket.

A „box utcában” a látogatók kipróbálhatták, hogy milyen gyorsan tudják lecserélni egy autó kerekét. A happycopter szimulátorban helikoptert lehetett vezetni. Az 1965-ös retro Ikarusz busz a múltba repítette vissza utasait. A múlt a Hofherr-Dutra traktorokkal is bepöfögött a térre: visszatértek Kispestre a valaha itt, a Vörös Csillag Traktorgyárban készített mezőgazdasági gépek.

Üde színfoltját jelentette a Városünnepnek a Nagy Balogh János Kiállítóteremben Jópár kerékpár címmel megnyílt kiállítás. A „Kis történeti biciklitúra 1840-től 1980-ig” alcímet viselő tárlat a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény Gyűjtők és gyűjtemények elnevezésű kiállítássorozatának újabb állomása: ezúttal a zuglói Adler Sport Club kerékpárgyűjtői hozták el kincseiket Kispestre. A régi bicikliket bemutató különleges kiállítást október 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A délutáni programot a KMO-ban működő művészeti csoportok bemutatói kezdték, majd az egyik televíziós tehetségkutató műsorban feltűnt Kocsis Tibor énekes lépett a színpadra. Őt Dolhai Attila, az egyik vezető hazai operett- és musicalszínész követte műsorával. Együtt énekelhetett a közönség Szekeres Adriennel, Pál Dénessel és Péter Szabó Szilviával. Az ugyancsak tehetségkutató műsorban sikert elért Gáspár Laci ezúttal élőzenés akusztikus koncertet adott. Az estét a fiatalok körében népszerű Supernem együttes indította, majd Burány Sándor és dr. Hiller István országgyűlési képviselők köszöntötték a közönséget, és köszönték meg a KMO-nak a műsort. A Városünnep sztárvendége, az Ottawan duó a 80-as évek diszkóslágereit szólaltatta meg a népszerű hazai zenekar, Sunny Dance Band kíséretével. A Szülinapraforgót hagyományosan tűzijáték zárta.