HÍREK  2016. szeptember 21.      2,443
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közösségi tervezés a KRESZ-park felújítására

Az önkormányzat kezdeményezésére, a környéken élők többfordulós ötletelésével, véleményezésével, úgynevezett közösségi tervezéssel készül majd el a volt KRESZ-park (Kosárfonó - Vak Bottyán - Eötvös utcák által határolt terület) felújításáról szóló koncepcióterv. Az első összejövetelre, talán a korai kezdésnek, sem mint az érdeklődés hiányának köszönhetően, csak néhányan jöttek el az Eötvös iskola aulájába. A soron következő találkozókra várhatóan már nagyobb lesz az érdeklődés.

Közösségi tervezés a KRESZ-park felújítására
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Bizony ma még szokatlan, hogy egy park, tér, közterület felújításakor kikérik a környéken élők véleményét is, sőt, azt a lehetőséget kapják az ott élők, hogy úgy alakítsák ki a teret, ahogy azt a közösség közösen elhatározza. Ennek megfelelően kicsit nehézkesen indult az első találkozó, amelynek témája a régi KRESZ-park felújítása volt. A vártnál jóval kevesebben jöttek el, de az érdeklődő lakók, a részletes magyarázatok után hamar ráéreztek a közösségi tervezésben rejlő lehetőségekre, és aktívan vettek részt a tér funkcióinak körvonalazásában.

Törőcsik Ferenc, a végleges elképzeléseket pályázati formába öntő Platinium Group Tervező, Beruházó és Tanácsadó Kft. kreatív igazgatója felhívta a jelen lévők figyelmét arra, hogy a most megbeszéltek még nem „vésődnek kőbe”, hiszen sok-sok lakossági egyeztetés lesz még a végleges tervek elkészültéig, és ehhez a legfontosabb feltétel a lakók aktivitása és kreativitása.

Horváth Gyula, a Kispest Kft. ügyvezetője, a KRESZ-park projektmenedzsere szerint itt és most van az az alkalom, hogy közösen döntsenek, mi változzon, és mi maradjon a köztéren. Bogó Józsefné önkormányzati képviselő, a környezetvédelmi bizottság elnöke is üdvözölte a kezdeményezést, a lakosság bevonásának ezen formáját a közös gondolkodásba, hiszen ez a terület már évek óta ugyancsak elhanyagolt, és ez így nem maradhat már.

A Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz címmel pályázatot írt ki a kerületi önkormányzatok részére közterületek megújítására. Célunk az, hogy külső források bevonásával építsük és szépítsük a parkot. De ezt most a környéken élők aktív bevonásával szeretnénk. Ezért a pályázat benyújtásáig, november 30-ig több fordulóban tartanának olyan fórumokat, ahol elkészülne egy olyan koncepcióterv, amely az itt lakók véleményét, elképzelését relevánsan tükrözi – mondta el Vadon Etelka, a polgármesteri hivatal Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője. Az önkormányzat a terület egy részén korábban már végzett lakossági kérdőíves felmérést és ennek eredményeit figyelembe véve tájépítész hallgatók segítségével újragondolták a tér lehetséges jövőbeni funkcióit, de ez csupán ötlet, nem a végleges terv – tette hozzá irodavezető.

Az első megbeszélés végén az már biztosan látszik, hogy a most résztvevők a meglévő zöldfelület megtartása mellett egy gyerekbarát, ám csendes, hangos tevékenységtől mentes pihenőparkot szeretnének leginkább, ahol zárt helyen még elférhet akár egy kutyafuttató is.
A következő ötletelésre néhány héten belül sor kerül, ezen már a most kialakított elképzeléseket, véleményeket is összegzik a tervezők, és ennek nyomán folytatódhat a közös gondolkodás.