HÍREK  2016. szeptember 22.      1,629
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csaknem félszáz napirendi pontról tárgyaltak

A költségvetés módosítása, a Kispesti Egészségügyi Intézetben dolgozók béren kívüli juttatása, egy kézilabdacsarnok építésének lehetősége, ’56-os emléktábla állítása, a közösségi együttélésről szóló önkormányzati rendelet és közigazgatási bírság, valamint a kispesti Közterületi Etikai Kódex is szerepelt a csaknem ötven napirendi pont között, amelyet a képviselők szeptemberi ülésükön tárgyaltak csütörtökön.

Csaknem félszáz napirendi pontról tárgyaltak
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Módosította a képviselő-testület a kerület költségvetését többek között azért, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézetben dolgozók béren kívüli juttatását, étkezési térítését szeptembertől 5 ezer forintról 8 ezer forintra emelje. Ezen kívül a fejlesztési tartalék terhére csoportosítottak át 30 millió forintot az oktatási intézmények (óvodaudvarok, sportpálya futókör kialakítása) felújítására, korszerűsítésére.

A tervezettől eltérően nyílt ülésen tárgyaltak a képviselők egy felnőtt háziorvosi praxisjog elidegenítéséről, illetve a DHK Hátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-vel kötött megállapodásról a kerületi lakosok távhő-tartozásának kezeléséről. Ez utóbbi napirend kapcsán Gajda Péter polgármester a vitában elmondta, hogy a hathatósabb intézkedést a díjakat rendesen fizetők érdekében is hozta az önkormányzat, hiszen sajnos nagyon sokan vannak Kispesten is, akik nem hajlandók rezsiszámláikat kifizetni, annak ellenére, hogy azt anyagi helyzetüknél fogva megtehetnék. Az önkormányzat tulajdonosként a lakók helyett évek óta helytáll az elmaradt díjakért. A megállapodás értelmében a bérlők által felhalmozott mintegy 20 millió forintos tartozást az önkormányzat két részletben, kamatok és egyéb járulékos költségek nélkül fizetheti ki, és megkezdi a tartozások behajtását, folyamatosan felszólítja a tartozókat, és ha kell perben is érvényesíti a távhő-tartozás miatti igényét.

Módosították a képviselők a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjakról szóló önkormányzati rendeletét. Az anyakönyvi szolgáltatások hivatali időben és hivatali helyiségben továbbra is díjmentesek. Hivatali időn túl a házasságkötő teremben és a külső helyszínen tartott esküvőért és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséért díjat kellett fizetni. Így a rendeletben helyi lakosoknak a díszteremben tartott esküvőért 19.050 forint helyett 9525 forint, a házasságkötő-teremben tartott esküvőért 12.700 forint helyett 6.350 forint díjat kell fizetni. A rendelet felére csökkenti a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok tétesítésnek költségeit azok számára, akik egy éve megszakítás nélkül érvényes lakóhellyel rendelkeznek Kispesten.

Elfogadták a képviselők a közösségi együttélésről szóló önkormányzati rendeletet. E szerint minden 14. életévét betöltött természetes személyt, jogi személyt és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet, aki, vagy amely Kispest közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott, közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások valamelyikét elköveti, közigazgatási bírsággal sújthatja az önkormányzat. A napirend kapcsán a vitában nagyobb határozottságot, rendszeres ellenőrzést és szükség esetén bírság kiszabását, szabálysértési eljárások kezdeményezését sürgettek a képviselők. Ennek érdekében a Kispesti Rendészeti Központ állományának bővítésére tett ígéretet a polgármester. Ehhez a napirendhez kapcsolódva elfogadták a képviselők dr. Balogh Pál, a Várospolitikai Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság szakértője által készített Közterületi Etikai Kódexet, amelynek végleges összeállítását társadalmi vita előzött meg.

Döntés született a Wekerlei Sporttelep (Zoltán utca) bérbeadásáról is, a kiírt pályázatot érvényesnek és eredményesnek nyilvánította a testület. A nyertes pályázót a sporttelep kerítésének újjáépítése, valamint további műfüves teniszpálya építésére kötelezte az önkormányzat.

Elsősorban a teljes fedezet hiánya, az önkormányzat által meghatározott feltételek és a későbbi üzemeltetés tisztázatlansága miatt nem támogatta, így nem adott tulajdonosi hozzájárulást a testület a kispesti strandröplabda csarnok építésére a Kispesti Uszoda kertjében.

Megszületett viszont az együttműködési megállapodás a Nemzeti Sportközpontok és a Kispest Önkormányzata között. Ennek keretében az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Röplabda Szövetség 500 ezer forint értékben beruházást (röplabdaháló) hajtson végre a Kispest SE által is használt tornateremben a Bolyai iskolában.

Szándéknyilatkozatot fogadott el arról a képviselő-testület, hogy a kerületi Katona József utcában található Kispesti sporttelepen első osztályú kézilabda mérkőzések megrendezésére alkalmas sportcsarnok épüljön tao-pénzek bevonásával. Ezzel párhuzamosan támogatta a testület, hogy a Kispesti Női Kézilabda Klub a ,,látvány-csapatsport támogatás" elnevezésű társasági adókedvezmény igénybevételével a támogatások gyűjtését megkezdje, továbbá felhatalmazza a polgármestert a további egyeztetések lefolytatására, valamint a szükséges nyilatkozatok megtételére.

Elfogadták a képviselők az önkormányzati intézményekre vonatkozó „passzív adatszolgáltatásról” szóló javaslatot, amely szerint a közműtársaságok elektronikus formában, negyedéves gyakorisággal adnák meg a polgármesteri hivatal telephelyeire, az önkormányzat intézményeire, illetve a kezelésében álló összes ingatlanra vonatkozó fogyasztási adatokat. A beérkezett adatok kiértékelését a Vagyongazdálkodási és a Városüzemeltetési Iroda végzi, és éves beszámolót készít belőle, amelyet közzétesz majd az önkormányzat holnapján. Ehhez a napirendhez kapcsolódóan a testület elfogadta a Kispest fenntartható Energia Akciótervét (SEAP). Ebben az önkormányzat önkéntes kötelezettséget vállal az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítása iránt saját közigazgatási területén. Az elkötelezettséggel, amellyel a kispesti önkormányzat is csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége (Covenant) aláíróihoz, az a célja, hogy elérje és túlszárnyalja az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos CO2-kibocsatás csökkentést.

Mivel a kormány az állami fenntartású köznevelési intézmények kötelezettségeinek gyakorlására a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) jelölte ki, és a tankerület székhelyének elhelyezéséről a székhely szerint illetékes önkormányzat gondoskodik, de a tankerületek átszervezése után a három kerületből (XVIII., XIX. és XX.) álló Külső-Pesti Tankerület a XVIII. kerületbe költözik, ezért a képviselő-testület döntött arról is, hogy az eddig használt 240 négyzetméter alapterületű, Ady Endre úti ingatlant a Klik adja vissza az önkormányzatnak. A napirend kapcsán Gajda Péter polgármester ismét elmondta, hogy az intézmények államosításával nem szakad meg az iskolák és az önkormányzat közötti kapcsolat, a Humánszolgáltatási Iroda továbbra is nyitva áll a pedagógusok előtt, de a napi ügyek intézése most már a XVIII. kerületben zajlik.

A képviselő-testület idén is úgy döntött, hogy csatlakozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, a felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű hallgatókat támogató Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz, amelynek önkormányzati fedezete 6 millió forint.

Idén is rábólintottak a képviselők a Lombikbébi Támogató Alapítvány támogatási szerződésének megkötésére, amely 100 ezer forint.

A képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy 2017-ben az idegenforgalmi adót az eddigiekhez hasonlóan a Fővárosi Önkormányzat a kispesti önkormányzat helyett beszedje, és az részét képezze az éves fővárosi forrásmegosztásnak.

Tárgyaltak a képviselők arról, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a tervezett kispesti ünnepségekhez és megemlékezésekhez kapcsolódóan, két emléktábla készüljön el. Az egyik emléktábla a Kispesti Nemzetőrségnek állítana emléket. Az emléktáblát a Városháza Kossuth utcai oldalán helyeznék el. A másik emléktáblát a 10 évvel ezelőtt felállított Határ úti kopjafa tövében helyeznénk el, amely a kispesti '56-osok helytállására, az itt folyó harcokra és az emlékhelyet megálmodó, idén elhunyt Porubszky Istvánra emlékezne.

Mivel a polgármesteri program része, és folyamatban lévő ügyről van szó, kivették a napirendi pontok közül azt a képviselői indítványt, amelyet a Fidesz-KDNP frakció nyújtott be a lakótelepi parkok fejlesztéséről. E szerint a József Attila utca 71-73. számú ház mögötti, az Árpád utca és Nagysándor József utca tízemeletes házai közötti, a Széchenyi és Toldy utcai tízemeletes házak közötti, a Széchenyi utcai zöldsáv az óvoda és bölcsőde mögötti, valamint a Klapka és Irányi utcai tízemeletes házak közötti területekről 2014-ben már elkészített tervek alapján az önkormányzat ütemezetten kezdje meg a szóban forgó területek megújításának előkészítését.