HÍREK  2016. szeptember 23.      1,404
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Autómentesen

Bringás reggeli az Europark előtt, délután pedig ügyességi és ökojátékok, kézműves foglakozások, és még sok érdekes, környezetbarát program várta a kispestieket az Europark parkolójában a csütörtöki Autómentes Napon. A rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósult meg.

Autómentesen
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Fél nyolckor voltak a legtöbben a sátor előtt a kispesti önkormányzat hagyományos rendezvényén, a Bringás reggelin, ahol forró teával és szendviccsel várták a két keréken érkezőket. Aki a kerületi rendőrkapitányság munkatársai által készített kerékpáros KRESZ-tesztet is kitöltötte, még külön ajándékot is kapott.

Reggel 7 és 9 óra között csaknem 150-en kerékpáros állt meg néhány falatra, meleg teára itt az Europark Ady Endre út felőli oldalán lévő kerékpártárolójánál. Volt, aki direkt csak idáig kerekezett, volt, aki csak lerakta kerékpárját és tömegközlekedéssel ment tovább a munkába, de volt, aki megállt néhány pillanatra, reggelire – mesélte Fülöp Péter főszervező, aki szerint örvendetes, hogy a régi biciklis ismerősök mellett most újak is jöttek.

Minden évben két alkalommal tartunk Bringás reggelit, a kispestiek szeretik ezeket a találkozásokat. A hangulat most is kitűnő, hiszen sokan megbeszélték bringás ismerőseikkel, hogy itt találkoznak, majd közösen megreggeliznek – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki szintén itt találkozott városvezető társával, Vinczek György alpolgármesterrel és Varga Attila önkormányzati képviselővel.

Autómentesen
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként megrendezett Autómentes Napon Kispesten is több száz gyermek és fiatal aktivizálta magát. Immár tizenharmadik alkalommal csatlakozott az önkormányzat az alternatív közlekedési eszközöket népszerűsítő rendezvényhez, amelynek az Europark bevásárlóközpont parkolója adott helyet. A Franciaországból 1997-ben indult kezdeményezés célja, hogy szemléletformáló eseménysorozat keretében ráirányítsa a figyelmet a környezetbarát közlekedési lehetőségekre. A csütörtök délutáni autómentes programon ingyenes gokartozás és gokartos ügyességi verseny, tűzoltóautó-bemutató, aszfaltrajzolás, kézműveskedés, a szelektív hulladékgyűjtést középpontba állító ökojátékok és különböző tesztek várták a kerületi óvodákból és iskolákból érkezett gyerekeket a kispesti önkormányzat, valamint a rendőrség és a tűzoltóság, a Vöröskereszt, az Első Kis-Pesti Kert, a Wekerlei Kultúrház és az Átalakuló Wekerle mozgalom önkénteseinek jóvoltából. Nick Árpád világbajnok erőemelő felügyelete mellett kisbusz-elhúzásban is versenyezhettek a fiatalok. A rendezvény csúcspontjaként a legendás kispesti sportoló foggal húzta el a parkolóban álló, eszközökkel megrakott tűzoltóautót. Nick Árpád ezúttal sem felejtette el felhívni a gyerekek figyelmét az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás fontosságára.