HÍREK  2016. szeptember 27.      1,149
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rendhagyó osztályfőnöki óra az iskolai egészségről

Az egészségmegőrzésről, az egészséges életmód és környezet fontosságáról tartott általános iskolásoknak rendhagyó osztályfőnöki órát az országos tisztifőorvos és az Országos Közegészségügyi Központ főigazgatója a Kós iskolában hétfőn.

 

Rendhagyó osztályfőnöki óra az iskolai egészségről
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

A megszokottnál rövidebb időtartamú osztályfőnöki órán gyerekek aktív közreműködése mellett Szentes Tamás országos tisztifőorvos és Pándics Tamás, az Országos Közegészségügyi Központ főigazgatója arról beszélt, hogy miért fontos a személyi higiénia mellett a közvetlen környezet, az iskolaépület, a tantermek, mellékhelyiségek rendben tartása, és a rendszeres szellőztetés. De röviden beszélgettek arról is, hogy melyek azok a környezeti hatások, amelyek károsan befolyásolhatják az egészséget.

Zuborné Sallai Márta igazgató arról faggatta a gyerekeket, mit tudnak tenni közösen azért, hogy egészségesebbé tegyék az iskolai környezetet. Az igazgató elmondta, iskolájukban különösen odafigyelnek a mindennapos higiéniára, a mosdókban mindig van szappan, kéztörlő és papír, és felhívják a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára a gyerekek figyelmét.

A rendhagyó osztályfőnöki órára azért kerül sor éppen a tanév elején, mert az európai gyermekek naponta legkevesebb 6-8 órát töltenek az iskolában, ahol közben aktív fizikai és intenzív szellemi tevékenységet is folytatnak. Ezért nem mindegy, hogy mindezt milyen körülmények között teszik. Mint megtudtuk: az elmúlt években két nagy nemzetközi kutatás (a SEARCH és a SINPHONIE project) és számos egyéb intézet által elvégzett hasonló volumenű felmérés is foglalkozott az iskolai környezettel és annak a gyermekek egész­égére gyakorolt hatásával. A kutatások során cél volt az iskolák beltéri levegőminőségének megismerése, valamint az iskolai környezet és a gyermekek egészségi állapota közötti összefüggések feltárása ahhoz, hogy bizonyítékokon alapuló javaslatokat lehessen tenni az egészséges iskolai környezet kialakítása érdekében. A 10 országban végzett SEARCH projekt keretében országonként 10 iskola tantermeit, és az ott tanuló gyermekek egészségi állapotát vizsgálták az intézetek szakemberei, a 23 országban végzett SINPHONIE projektben pedig országonként 6 iskola osztálytermeiben végeztek méréseket és egészségi állapot felmérést. A vizsgálat eredményei bemutatják a magyar és a külföldi iskolás gyermekek egészségi állapotát, a légúti, allergiás, valamint egyéb tünetek gyakoriságát, az iskolai környezet és a gyermekek egészségi állapota közötti összefüggéseket.

A kutatási tevékenység folytatásaként hosszú távú új program is indul, InAirQ - Transznacionális adaptációs tevékenységek az beltéri levegőminőség kezeléséhez címmel.

Az eddigi vizsgálatok eredményeinek tükrében ajánlásokat is megfogalmaztak a szakemberek:

El kell kerülni az osztálytermek zsúfoltságát, amely egyértelműen rontja az osztálytermek belsőtéri levegőminőségét, károsak a gyermekek egészségét és rontja a gyermekek teljesítőképességét is.

A megfelelő belsőtéri levegőminőség biztosítása érdekében legalább minden szünetben ablaknyitással jól ki kell szellőztetni a tantermet, de az a legkedvezőbb, ha kis ablakokat (pl. felső bukó ablakokat) a tanítási órák alatt is nyitva tudják tartani.

El kell kerülni a pvc-padlóburkolatok és a vízben nem oldódó (műanyag) falfestékek alkalmazását (pl. felújítások alkalmával, vagy új épületek tervezésekor).

Az iskolák környékén a gépkocsiforgalmat – lehetőség szerint – korlátozni kell, részben a szennyezett levegő beáramlásának elkerülése, részben a zajnak a tanítást zavaró hatása miatt.

Az osztálytermek takarításához az egészségi szempontokat figyelembe vevő egyértelmű utasítás kidolgozása, megismertetése és betartatása alapvető fontosságú.

Új bútorok beszerzése esetén gondoskodni kell a jó kiszellőzésről. (pl. a nyári hónapokban, iskolai szünetben beszerzett bútorokat tartalmazó tantermeket minden nap nyitva tartott ablakok mellett kell szellőztetni.)

Illékony szerves oldószerek használatakor fokozott szellőztetést kell biztosítani - tanóra alatt is (lakkok, pl. parkettalakk).