HÍREK  2016. október 26.      1,247
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kerékpáros fejlesztésnek indulhatnak

A Fővárosi Közgyűlés mai ülés határozott arról, hogy Kispest 18 fővárosi kerülettel közösen, 23 fejlesztési programra nyújt be támogatási kérelmet a VEKOP-5.3.1-15 Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten elnevezésű pályázatra.

kerekparut

A támogatás célja, hogy Budapesten a mindennapi közlekedésben növekedjen a gyalogosan vagy kerékpáron közlekedők száma, ezzel is hozzájárulva az élhetőbb városi környezet kialakításához és megtartásához, az alacsonyabb károsanyag-kibocsátáshoz – mondta el a döntést követően Gajda Péter polgármester. Kispest 350 millió forintnyi beruházásra kapott lehetőséget abban a fővárost és 18 kerületet magába foglaló konzorciumban, amely mintegy 8,4 milliárd forintot fordíthat kerékpárutak és kerékpársávok létesítésére, közlekedésbiztonsági fejlesztésekre, a budapesti körbringa-rendszer kiépítésre. Szó van egyrészt az Üllői út kispesti szakaszának kerékpározhatóvá tételéről, itt főleg új kerékpárút-építésről lenne szó, de a további kerékpárosbarát fejlesztések, néhány kerületrész kivételével, majdnem egész Kispest területére kiterjednének – tette hozzá.

Kispest kertvárosias adottságainak köszönhetően egy jól kerékpározható kerület, léteznek jól kiépített kerékpárutak, kerékpárosbarát részek, amelyeket egyrészt saját forrásból, másrészt korábbi EU-s pályázatból építettek. A mostani közös pályázat tartalmazza a projekt előkészítésének (tervezés, közbeszerzés) és lebonyolításának költségét is. Ennek keretében lehetőség nyílik majd kerékpárút-építésre és kerületrészek kerékpárosbarát tételére (pl. forgalomcsillapítás, kitáblázás stb.), de a szemléletformáló programok is részei lesznek a pályázatnak.