HÍREK  2017. január 15.      2,215
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Helyiek a wekerlei gazdaságfejlesztési projektben

Kutatók, szakemberek és a helyiek, civilszervezetek, lakosok, vállalkozók vesznek részt abban az uniós támogatású tervezési folyamatban, amelynek célja helyi – wekerlei – gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozása. A 3-4 hónapos projekt első találkozóján, amelyet szombaton tartották a Wekerlei Kultúrházban, Vinczek György alpolgármester és Somogyi Lászlóné önkormányzati képviselő, wekerlei tanácsnok képviselte az önkormányzatot.

Helyiek a wekerlei gazdaságfejlesztési projektben
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

A projektet Pataki György, a Corvinus Egyetem docense, a társadalomkutatással foglalkozó magyar partner, ESSRG Kft. munkatársa ismertette a megjelentekkel. Az európai uniós támogatású FoTRRIS-projekt (http://fotrris-h2020.eu/a-projekt/) célja, bevonni civileket és a helyieket a kutatás és az innováció rendszerébe, ezzel hatékony és hatásos módszereket kínálni a kutatóknak, a civileknek, a vállalkozásoknak és a döntéshozóknak a globális kihívások megoldására. Öt országban folyik munka: Magyarországon a wekerlei gazdaságfejlesztés, Ausztriában, Graz környékén az élelmiszerstratégia, Belgiumban az anyaghasználat, Olaszországban a megújuló energia, Spanyolországban a menekültkérdés és a fogyatékkal élő nők helyzete áll a középpontban. A helyiek részvétele mindegyik esetben kiemelt eleme a kutatási folyamatnak. Az első workshop elindította a folyamatot, a második alkalommal a jövőképet fogalmazzák meg, az utolsó találkozón pedig a projektkoncepciót készítik el, a tanulságok megfogalmazásával.

Az ESSRG kutatói korábban együttműködtek az Átalakuló Wekerle (ÁW) több projektjével, ami segítette a mostani tervezés témaválasztását is. Tracey Wheatley, az ÁW egyik kezdeményezője lapunknak elmondta, az ÁW-t elsősorban zöldprogramként ismerik az emberek, de mivel a környezeti problémák túlnyomó részben a gazdasági logikában gyökereznek, fontos számukra, hogy ezzel a témával is foglalkozzanak. Tracey Wheatley hangsúlyozta, hogy a ritkán adódó lehetőséggel egy hasznos erőforráshoz, a témába vágó szakértelemhez tudnak hozzáférni.

A civil aktivista szerint már az első alkalommal is kicsit erősödött a „közösségi önismeret”, a résztvevők feltérképezték egymást. Foglalkoztak azokkal a lehetőségekkel és korlátokkal, amelyeket a helyi gazdaságfejlesztésben látnak, tapasztalnak. Megnézték, miben jók a wekerleiek: önkéntesség, környezettudatosság, a telep története mint inspiráló tényező, aktív, egymást segítő online közösségek sokasága.

A feltárt problémák között említette a helyi vállalkozók közötti együttműködés hiányát, az önkormányzat sokak számára rugalmatlan szemléletét, illetve a helységhez, illetve kezdőtökéhez való hozzáférés nehézségeit. A lakosság szemlélete is szélsőséges: egyik véglet nem tűri a szabályokat, még ha azok a közjó számára fontosak is, a másik végponton pedig ott van az együttműködésre és szolidaritásra való képesség.

A tervezési folyamat február 18-án, majd március 18-án folytatódik. A projektet többek között az Átalakuló Wekerle honlapján (wekerle.atalakulo.hu) és a projekt facebook-oldalán (www.facebook.com/wekerleihgf) követhetik nyomon az érdeklődők.  Aki szeretne részt venni benne, az atalakulo.wekerle@gmail.hu e-mail címen jelentkezhet.