HÍREK  2017. február 16.      1,321
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Változik a bérlakásrendelet

Április 1-jétől lép hatályba az önkormányzat új rendelete a tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról, elidegenítéséről és a lakások béréről.

panel

Az új rendelet megalkotásának szükségességét a megváltozott lakáspiaci helyzet, valamint a jogszabályi környezet jelentős változásai tették időszerűvé. Az önkormányzat lakásállománya az 1992. évi 12.238-ról mára 800 alá csökkent. Sajnos a meglévők műszaki állapota is hagy kivetnivalót, amelynek sokszor a bérlők az okai, hiszen nem felelősen gondolkodó bérlőként használják, gyakran „lelakják” az önkormányzati lakásokat. Ennek is véget vethet a most módosított rendelet, hiszen a bérlőnek, az önkormányzat szigorúbb ellenőrzése mellett, kötelezettségei lesznek az ingatlan használatakor – indokolta a rendelet megalkotását lapunknak a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője.

Patek Gábor elmondta, az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlanok hatékonyabb hasznosítása, valamint a lakossági és piaci igényekhez való igazodás érdekében lakáskoncepciót dolgozott ki és fogadott el széles társadalmi egyeztetés mellett még 2016 júniusában. A módosításkor fontos szempont volt, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében a komfort nélküli lakások és szükséglakások bérbeadására a jövőben nem lesz lehetőség. Ezzel megelőzheti a bérbeadó önkormányzat, hogy a bajba jutott embereket, családokat látszólagos segítséget nyújtva nem megfelelő állapotú lakásokban helyezze el. Bár a most módosított rendelet bérletidíj-növekedést jelent, még így is Kispest az alacsony díjkategóriába esik a fővárosban az önkormányzati lakások díjaival.

Fontos tudnivalók