HÍREK  2017. február 19.      1,144
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Klubest a romák helyzetéről

A cigányság társadalmi helyzete volt a témája a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület pénteki programjának, amelynek vendége Szabó Józsefné Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense volt. Az egyesületi tagok és az érdeklődők mellett Rátkay Andrea alpolgármester is részt vett a Kispesti Kaszinóban tartott klubesten.

Klubest a romák helyzetéről
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Megemlékezéssel indult a program: 2009. február 23-án, Tatárszentgyörgyön meggyilkolták az 5 éves Csorba Róbertet és édesapját. A 2008-ban kezdődött cigányok elleni rasszista indítékú merénylet- és gyilkosságsorozat során az elkövetők hat ember életét oltották ki, többeket súlyosan megsebesítettek.

A folytatásban Kállai Szilvia beszélt munkájáról és magyarországi cigányokat érintő legfontosabb problémákról. Kispest romaügyi referense, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanító szakos, cigány-roma nemzetiségi szakirányon tanuló harmadéves hallgatója 2015 óta dolgozik az önkormányzatnál. A Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban (1195 Bp., Táncsics M. u. 7.) tart félfogadást szerdánként 13.30-16 óráig, de – mint mondta – ezen kívül is bármikor rendelkezésére áll a kispesti roma és nem roma lakosoknak, és segíti őket főképp hivatali ügyekben. „Híd vagyok az emberek, a kispestiek és az önkormányzat között” – fogalmazott, emberbarátnak nevezve az önkormányzatot és a polgármesteri hivatal dolgozóit.

Beszámolt arról, hogy Soroksáron egy iskolában kísérleti jelleggel roma népismeretet tanított 6. osztályos roma és nem roma diákoknak: a cigány kultúra sajátosságai mellett a magyarországi nemzetiségekkel kapcsolatos ismeretek is szerepeltek a tantervben.  Elmondta, szeretne érzékenyítő programot indítani általános és középiskolás tanulóknak, hogy a nem cigány és a cigány diákok közelebb kerülhessenek egymáshoz, előbbiek megismerjék a kulturális másságot, a roma gyerekeknek pedig az identitásuk erősödjön. A cigányság integrációja kapcsán az országos programok hiányáról beszélt, és azt mondta, szerinte az integráció a gyerekek és a szülők megértésénél kezdődik, jelenleg diszkrimináció, kitaszítottság és rasszizmus van. Hangsúlyozta, hogy a problémákra Kispesten kellene megoldást találni, és ezzel példát mutatni más kerületeknek, önkormányzatoknak. Beszélt arról is, hogy a legtöbb cigány családban nem érték a tanulás, sok esetben nem látják meg a tehetséget a gyerekben, pedig a fejlődéshez elengedhetetlen a tanulás és a motiváció. „Bízom benne, hogy pedagógusként, cigányként többet adhatok át nekik” – fogalmazott Kállai Szilvia.