HÍREK  2017. március 10.      1,037
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A tárgyköltő „versei”

Átváltozások – Groteszk tárgyköltészet címmel nyílt meg Duffek Tivadar belsőépítész tervező művész tárlata a Nagy Balogh János Kiállítóteremben, csütörtök este.  A megnyitón Geröly Tamás jazzdobos, ütőhangszeres működött közre, a kiállítás egy–egy darabját is „megszólaltatva”. A közönség április 29-ig tekintheti meg a műtárgyakat.

A tárgyköltő „versei”
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

„Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak, csak a halálra, a sok vén marhának pedig csak a lányokon jár az esze” – köszöntötte a kiállítást Vinczek György alpolgármester egy Hrabal-idézettel, majd átadta a szót a műveket bemutató Feledy Balázs művészeti írónak.

A belsőépítészek a csudabogarak kategóriájába tartoznak az úgynevezett iparművészeten belül. Sok mindent művelnek, a belsőépítészek többsége túlterjeszkedik szakmáján – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy „Dufffek Tivadar is igazi, valódi belsőépítész, mert az ő személyiségében is mindennek a sokoldalúságnak a gyökerei meglelhetők, s művészi praxisának is ez a tevékenység döntő és szerves része.”

Feledy Balázs a „tárgyak szerelmeseként” jellemezte Duffek Tivadart, akinek életformája a gyűjtés: nem számít a megpillantott tárgy kora, anyaga, hanem az, hogy mit lát, érez bele. A felhalmozott tárgyakból születnek meg műtárgyai: a tárgyak eredeti rendeltetésüktől eltérő, meghökkentő hatású kontextusban jelennek meg. Így lesz mindenből tárgyköltészet, amelyben fantázia, asszociáció, kritika, gúny, harmónia és disszonancia, líra és erotika összegződik – fogalmazott Feledy Balázs.