HÍREK  2017. március 27.      1,133
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tehetség az óvodában

A tehetség volt a témája annak a szakmai konferenciának, amelyet a Kispesti Óvodapedagógusok Szakmai Munkaközössége szervezett a kerületben dolgozó óvónőknek és óvodai alkalmazottaknak, csaknem kétszáz szakembernek a KMO-ban.

Tehetség az óvodában
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Bánáti Tiborné (Gyöngykagyló ovi) és Szűcsné Juhász Csilla (Árnya ovi), a Kispesti Óvodapedagógusok Szakmai Munkaközösségének vezetői köszöntötték az immár második alakalommal megrendezett szakmai találkozó résztvevőit. A mai konferencia témájának azért is választottuk a „tehetséget”, mert a magyar népet a tehetséges nemzetek között szokták emlegetni. Elég, ha megnézzük a statisztikákat, a magyarok ugyancsak előkelő helyet foglalnak el azon a listán, ahol népességarányosan vizsgálták a Nobel-díjasok számát – mondta bevezetőjében Szűcsné Juhász Csilla, aki szerint a tehetség nagyon nehezen megfogalmazható és körülhatárolható fogalom, ezért is fontos, hogy sokat beszéljünk róla, mert az óvodapedagógusoknak is komoly feladatuk van a tehetség felismerésében.

Az önkormányzat nevében a résztvevőket köszöntő Vinczek György alpolgármester dr. Czeizel Endrét idézte: „Emberi érték a tehetség, ami majdnem mindenkiben megtalálható, csak sokáig kell faragni a követ, hogy végül megcsillanjon a drágakő.” Mi szülők pedig abban reménykedünk, hogy az óvodával, az iskolával közösen sikerül gyermekeinkből a legjobbat kihozni, ha valamiben kimagaslóan tehetséges, azt idejében felismerni. Mert Szinetár Dóra színművésznő szavaival, születésünkkor kapunk egy csomagot, de hogy tud-e valaki élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket kapott, az sok mindenen múlik – mondta az alpolgármester. Vinczek György fontosnak találta itt is elmondani, az önkormányzat elemi érdeke, hogy óvodái magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak a kispestieknek. A kerületi óvodák működésével, felszereltségével alapvetően minden rendben, de egyes óvodákra bizony ráfér a felújítás, az eszközök fejlesztése. Ezért a kerületi képviselő-testület az idei költségvetésben gondolt arra, hogy legyen elég forrás az intézmények felújítására, fejlesztésére, korszerűsítésére.

Ezt követően Jávori Ildikó, az Eleven Team szakmai vezetője előadásában tisztázott néhány fogalmat, amelyek a hétköznapi használatban összemosódnak. Elsőre mindjárt a tehetség fogalmát különítette el az okos, ügyes, az átlagosnál jobb képességű fogalmaktól. Jól hangzik, de nem igaz, hogy minden gyerek tehetséges valamiben. A szülőknek persze jól esik, ha gyermekük kiemelkedő képességű, de az még nem tehetség – mondta, és számolt le rögtön a hétköznapi illúzióval a szakember. A tehetség nem maradandó, mert a „tehetség ígéretből” a szülők, a pedagógusok, a környezet támogatásával, az egyén akaratával és szorgalmával lesz csak eredmény – hangsúlyozta Jávori Ildikó.

Színes illusztrációkkal egybekötött előadásában, Nagy Mária, az Operaház nagykövete, brácsaművész azt próbálta bemutatni, hogy a már apró gyermekkorban megcsillanó zenei tehetséget a szülők, vagy valamely közösség segítségével miként csalogatják elő, ha kell, akár még kényszerrel is a gyerekekből. Nagy Mária saját életének állomásaival illusztrálta azt, hogy a szülő miként tudja befolyásolni a gyermek vágyait, és döntéseit. Mint mesélte, ő világ életében óvónő szeretett volna lenni, ám a zenéhez való affinitása, az átlagosnál jobb muzikalitása, képességei, a szülői rábeszélések többször akadályozták meg céljainak elérésében, befolyásolták választásait.

A szünetet követően még Dr. Lantos Zsolt, az Oktatási Hivatal képzési referensének előadását hallgathatták meg a résztvevők, és Enyedi Zsuzsanna, az Educaprint készségfejlesztő gyermekkönyvek kiadójának bemutatóját nézhették meg a KMO előterében.